Земеделци от Сандански искат големите вериги да изкупуват над 50% от продукцията им

Зеленчукопроизводители от района на Сандански настояват големите търговски вериги у нас да бъдат задължени да изкупуват над 50% от продукцията на българските производители и това да бъде уредено със съответни законови промени. По думите им сега в пикови моменти трудно намират пазар за продукцията си, тъй като търговската мрежа е залята с вносна продукция, и са принудени да продават на безценица, предаде БНТ.

Костадин Стаменов от село Лебница стопанисва 10 декара оранжерии. Преди двадесетина дни доматите му узряват. По това време с продукцията си на пазара излизат десетки местни зеленчукопроизводители. По думите му обаче в търговската мрежа има доста вносни домати и цената, която им дават търговците, пада драстично. Стаменов и други стопани от региона настояват за продукцията им да бъдат отворени големите търговски вериги. Категоричен е обаче, че за това трябва да им помогне и земеделското министерство. „От десетина години настояваме за това нещо”, обяснява Костадин Стаменов, който е зам.-председател на Сдружение на производителите на плодове и зеленчуци “Югозапад 2013”.

Борислав от село Микрево е сред малцината от региона, които имат договор с търговски вериги у нас. Снабдява 2 от тях със зеленчуци. Има 4 декара с оранжерии, стопанисва и още 25 декара на полето. “Ние пообиколихме вътре, видяхте и в полето за какво става въпрос, мисля, че сами се убедихте, че за да го правя това, имам спокойствието и гаранциите”, казва земеделският производител Борислав Дамянов.

По думите му веригите имат свои стандарти и той полага усилия да отговаря на изискванията им. Доволен е от изкупните цени. Планира предварително какво ще произвежда и съгласува това с тях. „Планът се прави за година напред, за да може самата верига да те вкара в плана си”, допълва още Дамянов. Според него има и доста проблеми в земеделския сектор, който почти не е реформиран от години. По думите му е важно и всички земеделски производители да работят “на светло”, както и да се намали корупцията.