Земеделци прогнозират: Разсадът за зеленчуци ще поскъпва

В Самоковско очакват 50% ръст на цените

 

Поскъпване на разсад за основни зеленчуци – домати, пипер, краставици и други, прогнозират производители от Югозапада. Увеличението се дължи на по-високата цена на горивата, ползвани за отопление на оранжериите, както и на поскъпването на семената, водата, торовете, възнагражденията на работниците.

Търговци на пазара в Самоков пресмятат, цената на разсада в планинския район ще се вдигне с поне 50%. По думите на продавачка на разсад, собствено производство, домат в кофичка ще стигне 1. 50 лева, докато миналата година е бил левче. Поскъпване се очаква  и при пипера, при който едно стръкче миналата година е струвало 20 стотинки. „Семената за зеленчуците поскъпнаха, а това се отразява и на цената на разсада”, коментират бабите на самоковския пазар.

В някои райони на страната очакваното поскъпване е с около 20 стотинки, в други –  до 100 %. Продажбата започва в края на март. Предполага се, че корен домати ще бъде 1.20 лева на българските сортове и 1.50 лева за холандските. Краставиците ще струват лев или 1.20 лева. Има прогнози тази пролет връзка от 20 стръка разсад за пипер да стигне 3.00-3.50 лева, при миналогодишна цена от 2 лева.

В Дупнишко не се очаква съществено поскъпване на разсада. Производители подчертават, че задържат цените на миналогодишното ниво, въпреки повишаването на разходите. Опасенията им са, че в противен случай ще загубят клиентите си.

„Причината за поскъпването на разсада като цяло за страната е в резултат на поскъпването на енергоносителите – ток, газ, твърдо гориво, с които се отопляват оранжериите, всичко поскъпна. Съответно заплащането на работниците също трябва да бъде актуализирано, ако искаме да ги запазим и те да останат. Ранният разсад, който се купува за професионално отглеждане е скъп. В За пипера при нас е още рано да говорим. Не мога да кажа колко ще струва. Доматите в момента са около 1 лев за корен в цялата страна, почти колкото струваха и миналата година. Няма драстично увеличение. Ако е повече, няма кой да купи. Зависи и от метеорологичните условия, от това колко време е отоплявана оранжерията, от семената. Не е все едно да отопляваш 3 месеца и 10-ина дни, ако сеитбата е по-късно. Има сортове домати, една семка от които струва 70-80 стотинки. При други сортове едно пакетче е 1 -1,20 лева. Със затоплянето на времето започва масово да се сее – не е необходимо друго, освен найлон, затова разсадът ще става по-евтин”, каза Михаил Карталски – собственик на оранжерия в Дупница. Земеделският производител е категоричен, че все повече хора залагат на домашното производство и купуват семена. „Лично мое наблюдение е, че тази година има по-голямо търсене на семена. В България масово се яде вносен домат, тъй като българският е скъп. По това време и вносният е скъп. Доматите са по 6 лв. килото и не са вкусни по това време на годината. Да не говорим за качеството като цяло- научихме се да ядем пластмасови зеленчуци. Хората са стресирани от  цените, не харесват това, което се изкарва на пазара, и започват да си произвеждат сами. Такава е тенденцията”, коментира Карталски.

Вещи в зеленчукопроизводството са категорични, че производството на разсад не е фасулска работа. „Трудно е много от една семчица да излезе растение. Нужни са много грижи. Засяването е най-лесно. После трябва да поливаш, като поникнат бурени, се плеви. Когато е топло, го отвиваш да диша и да не се „запали”, като е студено – покриваш допълнително”, обясняват стопани, които от години подготвят разсада за своите градини сами, заделяйки и семена от продукцията си. Специалисти обаче предупреждават, че продукцията от тези семена е значително по- слаба.