„Земенея” ЕООД на Васил Николов с просрочени задължения за 1 250 000 лв.

Фирмата на бизнесмена я чака глоба заради нарушения, свързани с незаверени здравни книжки на служители

33-01-01-vasil-nikolov
Васил Николов

Фирмата на известния бизнесмен от гр. Земен, област Перник, Васил Николов „Земемея” ЕООД дължи на Българската банка за развитие 1 250 000 лв., показват данните от Търговския регистър. Собственикът на фирмата дължи лихви и неустойки за забавяне обслужването на кредита към основния лихвен процент плюс 6% над договорената по редовната главница върху просрочената сума.

. Договорът с банката е сключен на 17.09.2015 г. Длъжник по обезпеченото вземане е фирма „Вамид 2002”, също с управител Васил Николов.

Както стана ясно преди около седмица, земенската фирма на Николов, известна с киселото мляко „Земенея“, ще бъде глобена за констатирани нарушения от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник, представители на ТД на НАП – София, РЗИ – Перник и Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от МВР. Контролните органи се натъкнали на нарушения, свързани с незаверени здравни книжки на служители. Срещу управителя на фирмата, 54-годишния Васил Николов, е започнато административно-наказателно производство.

Според собственика обаче административното нарушение, за което става въпрос, е персонално, на самите работници. Двете момчета били минали на медицински прегледи, но оставало само да си заверят здравните книжки при личните лекари. Междувременно минала проверката и отчела нарушение. Актове за административно нарушение са направени лично на тях, а не на ръководителите на фирмата и на мандрата, твърди Васил Николов. Той уточнява, че работниците му са 52-ма и всички те са с трудови договори, всички са осигурени. Според него в мандрата работят предимно млади хора, средната възраст на работниците е 34 години. 20 деца на негови работници пък учат в земенското училище, което има общо 100 деца.

„Мандрата ни е сертифицирана за биопроизводство. При нас идват сертифициращи органи не от България, а от Австрия. Правят ни анализ на млякото, в това число за тежки метали, за условията на труд. Мина проверката и по БДС. Не работим със заместители, с палми, за които сме проверявани многократно, работим с истински закваски. Единственото нещо, което слагаме за обезмасляване, е сухо мляко, с което се хранят и децата. Обезмасляването със сухо мляко е позволено по БДС“, подчерта още Николов.

Николов допълни, че проверки при тях идват постоянно и не се страхуват от това, тъй като всичко е изрядно.

„Чух коментари, че сме имали само 30 крави. Ние купуваме мляко от сертифицираните ферми в Брезник, което отговаря на всички изисквания, купуваме мляко и от фермата в Прибой, известен чист район. Млякото ни е в клас „елит“. Цистерните, с които работим, са от неръждавейка.

Имаме 1000 овце, 200 кози, работата ни е тежка, особено в студеното време, когато водата замръзва, носим с кофи вода, за да ги напоим, да издоим млякото, да го направим и да го предложим на клиентите… и много е болно, когато чуваш лоши коментари за себе си“, коментира Николов.

Във фермата на „Земенея” идват редовно деца от софийски училища, за да гледат как се прави кисело мляко. Фермата има и зала за дегустация, а всяко дете си тръгва и с малък подарък. Миналата година през земенската ферма са минали над 4500 туристи деца от София.

Николов допълни, че освен магазините си в България мандрата изнася продукти и за Бахрейн, Кипър, Испания.

Ще припомним, че миналата година министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи отличието „Златна мартеница 2016” на бизнесмена. Фирма „Вамид 2002” ООД грабна отличието „Произведено в България” на Съюза на малкия и среден бизнес. Призът се връчва всяка година на водещи български компании и личности за принос в утвърждаването на родните стоки от 1993 г. Васил Николов е награден за микро-, малко и средно предприятие, създало затворен цикъл на производство на традиционни български продукти – мляко, кашкавал, сирене. През последните месеци сред асортимента на фирмата са и моцерела и шоколадови вафли. Николов е успял да изгради три обекта – ферма за едър рогат добитък, ферма за дребен рогат добитък и млекопреработвателно предприятие „Земенея”. Фирмата му е утвърдена на пазара с биопродукти. Това е втората фирма в България, която произвежда биомляко. Животните на Васил Николов пасат на свобода в Земенския балкан, известен с тучните си ливади, пълни с всякакви билки. Фермата се намира на 50 м под прочутия Земенски манастир сред дивна природа и екологично чиста трева. Мястото е далеч от заводски комини и смог.