Зимни условия в Западна България! АПИ с предупреждение към шофьорите

Падат температурите, очакват се сняг и поледици

Шофьорите, на които им предстои пътуване в Западна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Очаква се понижение на температурите, като във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг.

Агенция “Пътна инфраструктура” апелира водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за понеделник, 28 ноември, жълт предупредителен код за 10 области на страната. Предупрежденията са за значителни валежи от дъжд, както и за валежи от сняг. В планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°. През следващите дни ще се задържи облачно. Ще има и валежи, предимно от дъжд.