Златен Кирил Милов! Дупничанинът триумфира в Загреб

Дупничанинът Кирил Милов триумфира с титлата на турнира Гран при по борба в Загреб (Хърватия). В първата рейтингова надпревара за сезона Милов се представи на много високо равнище и записа общо пет победи. На финала в категория до 97 кг на класическия стил българин победи с технически туш 10:2 за 2.51 минути унгареца Тамаш Левай (Унгария), който е трети на Световното първенство през миналата година, където пък Милов спечели среброто.

Така Милов, който е европейски шампион и втори в света от 2022-а, приключи надпреварата с пет победи в пет схватки.

Преди това бронзови отличия спечелиха Биляна Дудова (62 кг) и друг представител на “червените” – Айк Мнацаканян (77 кг) при класиците, а пети станаха Тайбе Юсеин (62 кг) и Георги Иванов (125 кг) в свободния стил.

През изтеклата 2022 година Кирил Милов спечели приз от “Спортен Икар” за 2022 година на Фондация “Български спорт”. Той бе отличен в категория “Достойно представяне”, благодарение на резултатите си за последните 12 месеца.

Милов е световен шампион по борба в категория до 97 кг. в Белград и европейски шампион в категория до 97 кг. в Будапеща.

Борец №1 у нас получи и най-големия бонус от раздадените премии за заслужилите борци класически стил за 2022 година. Чекът на стойност 190 000 лв. му бе връчен от Данаил Ганчев, собственик на Литекс и генерален спонсор на Българската федерация по борба.

В родния си град Дупница Кирил Милов бе удостоен със специална награда за особени заслуги към спорта.