„Зора” купи Цигането в Дупница, наемателите на павилиони ще търсят правата си в съда

Емблематичният площад Цигането
  • Жители на „Каваклия” и „Горна махала” плашат с протести и блокади: Това е нашият център и двор, няма да позволим да ни го вземат

  • Директорът Лора Василева на ОП „Пазари”: Спазена е процедурата, договорите могат да бъдат прекратени по всяко време

Фирма “Зора-М.М.С.” ООД – София закупи терена в квартал „Горна махала” в Дупница, който бе обявен за продан от община Дупница. Пространството е с площ 2150 кв. м и е известно в града като Цигането.
Началната сума, за която бе обявена продажбата на мястото, бе 251 000 лв. Офертата на веригата магазини за бяла и черна техника обаче е много по-висока с предложение от 333 000 лева само за закупуването на имота. Фирмата ще разкрие 11 работни места, като имат и допълнителни “насрещни предложения” – 5000 лева за детско/учебно заведение и 75 000 лева за ФК “Марек”, разпределени в период от 5 години, с което общата стойност за имота е почти двойна.

Александър Алексиев

Наемателите на обекти в района обаче не са съгласни със случващото се. Някои от тях развиват бизнес на Цигането в продължение на години и вече подават жалби към различни институции с надеждата да останат там.
„Трудно ми е да коментирам, защото съм възмутен от случващото се. Вложили сме средства, построили сме заведението си и вече 22 години със семейството ми си изкарваме прехраната по този начин. През месец май ни пратиха предупредително писмо за напускане на обекта. Сега, преди седмица, получихме ново. В него се казва, че до края на месеца трябва да освободим обектите. Всички сме си плащали редовно наема и не е имало никакви проблеми. Представете си как идва някой и ви казва да приключите с препитанието ви от 22 години”, сподели Александър Алексиев, който държи малко заведение.
Николай Георгиев е бизнесмен, взел отскоро под наем един от обектите на площадчето, отваряйки пицария.

Венцислав Василев и Кирил Георгиев

„Аз най-скоро отворих заведение тук – през месец април. Инвестирах около 40 000 лева. Направих основен ремонт на двете помещения, всичко тук е ново, водопроводът и електрическата инсталация също. Отделно плащам наем на общината. Когато реших да отворя пицарията, ми оправяха документите в продължение на 4 месеца. Но никой не ми каза, че се планира продажба на мястото. Плащам си всички сметки редовно и изведнъж през месец май дойде писмо, с което ни предупреждават да премахнем обектите си. Тогава всички собственици се събрахме и написахме жалби до областния управител, Районен съд – Дупница, както и до институции в София. Получихме отговор от областния управител, в който се казва, че няма как обектите да бъдат блъснати и толкова хора да останат без работа. Нещата са направени така, че всичко да е само на анекси. На предишните собственици като са им изтекли договорите, не са били подновени, а само са направени анекси към тях.

Николай Николов

За какво в Дупница се прави още един голям магазин за черна и бяла техника? Вече има един такъв. Кой ще идва всеки ден до Цигането, за да пазарува скъпа техника тук? Отново написахме жалби и адвокатите ни пак ги заведоха в институциите, както си му е редът. Силно се надявам, че развръзката ще бъде добра за нас. Предупредени сме да напуснем до 29-о число на този месец. Ако вкъщи имате наемател, ще успеете ли да го изгоните за толкова кратко време? По принцип нямат дори законно право на това. Ще продължим да се борим и няма да се откажем. Има Апелативен съд, има Върховен съд. Ще си обжалваме по каналния ред”, каза пред „Вяра” Кирил Георгиев.
Един от клиентите на заведението изрази подкрепа към наемателите на обектите. „Аз съм на 50 години в момента и от малко дете съм тук. Всички от квартала сме израснали на това площадче. Цигането го знае целият град и всички знаят, че на това място се събираме всички роми за сватби и много други празници. Отбелязваме българските традиции и обичаи. Не правим пакости и нищо лошо. Тук няма побоища, няма кражби. Всички в квартала редовно си плащаме данъците и тока. Ако се опитат да ни вземат двора, ние ще стачкуваме и няма да оставим нещата така. За всички нас това тук е нашият двор и ние няма да позволим да ни го отнемат. Хората от „Каваклия”, „Горна махала” и квартала над стадиона ще протестираме и ще блокираме движението. Ако трябва, ще отидем и на главния път и там ще стачкуваме. Също така няма и да гласуваме”, каза Венцислав Василев.

 

Собствениците трябва да освободят обектите до 29 октомври

Николай Николов, който също живее в района, беше категоричен, че той и неговите съседи ще се вдигнат на протест, ако се стигне до бутане на обектите:
„Няма да позволим да бутнат тези магазинчета и заведения. Ще съберем подписка, ще се подпишем хиляди хора. Ако трябва, ще направим барикади, но няма да си дадем нашия център. Тук правим сватбите и кръщенетата си. Какво лошо има в това? На кой сме навредили?”
Възрастно семейство, което живее в близост до Цигането, изрази по-различно мнение.
„Искрено съчувстваме на наемателите, които по този начин ще загубят бизнеса си. Ситуацията е лоша и за техния персонал, който ще остане без работа. Но някои от живеещите тук предпочитаме мястото да е по-спокойно. Има моменти, в които се прекалява с музиката по време на празненствата, които се правят на Цигането.

Венцислав Василев

В такива случаи ни е много неприятно, защото искаме да си почиваме, но никой не се съобразява с това. Така че едно откриване на подобен магазин сигурно ще направи квартала ни по-тих и спокоен”, казаха пенсионерите, чийто дом се намира в района.
Потърсихме коментар от Общинско предприятие „Пазари”, които са изпратили уведомителните писма до наемателите.
„На наемателите са изпратени писма, в които се уведомяват, че до края на месеца трябва да освободят терена. Анексите важат до провеждане на процедура. В договорите има клауза, според която може те да се прекратят по всяко време, защото хората с обекти там са наематели”, коментира директорът на ОП „Пазари” Лора Василева.

Димитър ИКОНОМОВ