Зрелостникът Христо Симеонов: Мечтая само аз и близките ми да сме живи и здрави, другото се постига с труд, желание и амбиция

Христо Симеонов
  • Книгите и четенето ще изведат младите хора напред, категоричен е адвокат Никола Коларов, който е бил абитуриент преди цели 73 години

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост „Вяра” се срещна с дупничаните Христо Симеонов и адвокат Никола Коларов. Абитуриентският бал на първия е днес, а на втория е бил преди цели 73 години. Настоящият зрелостник Христо Симеонов ни сподели за своите мечти и стремежи за живота, който му предстои след завършването на средното образование. Той завършва „Предприемачество и бизнес” с разширено изучаване на английски език и информационни технологии в ПГ „Христо Ботев”. „Мечтая единствено аз и моите близки да сме живи и здрави. Абсолютно всичко друго се постига с труд, желание и амбиция. Иначе мнението ми е, че както образованието, така и здравеопазването у нас са на изключително ниско ниво, подобно на това в африканските републики. Не съм доволен от тях, подобно на повечето наши сънародници.

Никола Коларов

Образованието в България в последните години се превръща в голям бизнес, което не е никак добре. Надявам се, че ще дойдат времена, в които един млад българин ще може да получи много по-добро образование, без да му се налага да заминава в чужбина”, каза Христо Симеонов. Той възнамерява да запише „Стратегическо планиране” в УНСС и се надява, че ще бъде приет в специалността, която иска. Има амбицията да завърши и курс за круиз мениджър на остров Бали, тъй като много обича пътуването на далечни дестинации. „Попаднах на един интересен материал по телевизията за мениджърите на круизи и идеята много ми хареса. Поразрових се в интернет и открих, че може да се изкара подобен курс, който дава много хубави перспективи. Първо обаче ще наблегна на висшето си образование в университета”, допълни абитуриентът. Адвокат Никола Коларов, който е бил абитуриент преди 73 години, пък говори какво са представлявали баловете навремето.
„Моят абитуриентски бал беше преди далечните 73 години. Тогава нямаше практика да се ходи на екскурзии в други градове. Събрахме се на площада и отидохме на вечеря в един ресторант, където останахме до 2-3 часа сутринта. След това се разходихме до Градската градина, а малко по-късно се качихме до параклиса „Св. Спас”. Когато се прибирахме оттам, хората се чудеха кои са тези младежи, а ние бяхме едни щастливи абитуриенти”, каза адвокат Никола Коларов. Той е категоричен, че мечтите, които е имал като зрелостник, са му се сбъднали. Искал е да стане адвокат и го е направил, завършвайки Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски”. Той продължава да практикува професията в продължение на 65 години вече. Никола Коларов е член на адвокатския съвет и в момента е най-възрастният адвокат в цялата Кюстендилска адвокатска колегия. Известният в града юрист е от хората, които одобряват веселбите на абитуриентите и не смята, че баловете са се превърнали в кич.
„Одобрявам шумните празненства на завършващите. Това е нещо положително. Има много хубави и добре облечени млади момичета и момчета. Те трябва да се радват на младостта си и да изживеят празниците и трепетите си по възможно най-хубавия начин. Много е хубаво и това, че ги показват на сцената на централния площад, за да може всички да ги видят колко са прекрасни”, допълни Никола Коларов.
Адвокатът отправи съвет към зрелостниците да бъдат по-дисциплинирани и да четат повече. „Най-големият дефицит е информацията. За да имат младите хора такава, трябва много да четат. Сега живеем в електронна епоха. Без образование не могат да вървят напред. И нека не четат в интернет, а да четат книги вкъщи на масата и на бюрото. В един свой роман Максим Горки е казал: „Всичко, което зная, го зная от книгите”. Именно книгите и четенето ще ги изведат напред”, завърши юристът.