Първо във ВЯРА: Задържаха Йордан Методиев от Дупница за смъртта на 34- годишният Любомир Любомиров

Близо три години по-късно, най-после има задържан по случая с убийството на  34- годишният Любомир Любомиров от Дупница, съобщиха източници на вестник ВЯРА. Това е Йордан Методиев от Гиздава махала в Дупница, хамалин по професия. “Има безспорни доказателства, че той е извършителят на убийството. Има веществени доказателства,  има и свидетели. Методиев е в следствения арест на Кюстендил с мярка за неотклонение “Задържане под стража за 72 часа”, потвърди шефът на  полицията в Дупница Борислав Динев. Методиев е общ работник по строителни обекти.

Борислав Динев

Както ВЯРА писа, в нощта срещу 28 септември в района на „Цигането” възникна спор между младежи от двете махали, на мястото се изсипали около 30 души и водачите им – Калин Георгиев от Гиздова махала и Евгени Янев-Ладимото, строителни предприемачи. В мелето 34-годишният Любен е ударен в областта на главата с тъп предмет, в следствие на което получава черепно-мозъчна травма. Веднага пострадалият бе транспортиран за столична клиника, където почина в средата на месец ноември. Единствен задържан за 24 часа след масовия бой бе ромският лидер Калин Георгиев. Последваха два протеста-един пред полицейското управление с искане да бъде освободен, а друг пред Районен съд с искане да бъде задържан и съден. Пред Районен съд-Дупница Владимир Любенов се призна за виновен, за това че на 26 октомври 2015 г. се е заканил с убийство на Калин Георгиев с обаждане по телефона.   „В момента съм в София при хора, на които те поръчвам да те убият или да те сложат в инвалидна количка! Че ходиш в подземното царство! Много малко време ти остава за живот! Ти си мъртъв рано или късно! Поръчал съм те на хората от София да те ликвидират!Братът на 34-годишният Любен Любенов, който почина след тежка травма, получена в ромското меле между представители на Горна махала и Гиздова махала, получи осъдителна присъда за закана за убийство.”, са отправените от Любенов закани.Когато получил обаждането Калин Георгиев бил на разпит в полицията и пуснал телефона си на високоговорител, така заплахите на Любенов били чути и от униформени.
Постановената на Любенов присъда, след сключено между подсъдимия и прокуратурата споразумение, е пробация, включваща задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационнен служител два пъти седмично за срок от шест месеца.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.Междувременно прокуратурата продължава разследването срещу Калин Георгиев за закана за убийство по жалба на Евгени Янев.

100 роми окупираха съда в Дупница, искат арест за неформалния лидер на Гиздова махала Калин Георгиев! Майката на пребития в кърваво меле Любен Любенов – Снежана: Калин е поръчителят, синът ми е в кома

Ромите заплашиха да блокират Е-79 след среща с шефката на прокуратурата Даниела Гюрова, говорителят Емил Павлов: Евгени Янев пусна жалба срещу Калин Георгиев за закана за убийство

Калин след боя: И мен ме ритаха в главата, не знам защо бях арестуван

244-01-01-romi-3 copy244-01-01 romi-1 copy244-01-01-romi-2 copy

100 роми от Горна махала окупираха Районния съд в Дупница вчера, настоявайки подбудителят на жестокия побой отпреди 40 дни над 34-годишния Любен Любенов да бъде съден.

244-01-01 Калин Георгиев - P1370207 copy

 Калин Георгиев

В момента Любен Любенов е в кома. Протестиращите искат Районната прокуратура да разпореди задържането под стража на неформалния лидер от ромската Гиздова махала Калин Георгиев. Ромите смятат, че Калин Георгиев е поръчителят на побоя.

70-01-daniela gurova new copy

Според тях прокуратурата и полицията бездействат по случая, а Калин Георгиев покровителстван ли е от община Дупница, питат ромите. Пред репортер на „Вяра” майката на Любен – Снежана Димитрова, подчерта, че положението на сина й е много тежко: „Синът ми е с много тежка мозъчна травма.

181-02-01-emil PAVLOV new copy

Още е в реанимацията на болница „Токуда”. В кома е и вдига температура, което притеснява и нас, и лекарите. Докторите казаха, че е ударен с твърд предмет на 3-4 места в главата, ритан е по главата и само Господ може да му помогне. Непрекъснато се молим за него, ходим по черкви”. Снежана посочи, че Калин Георгиев е подбудителят на кървавото меле в Горна махала. „Искаме Калин Георгиев да бъде задържан под стража, защото той е подбудителят на случилото се. Заради кавга между тийнейджъри той е накарал хората от Гиздова махала да бият наред наши момчета. Той и Данчо, на когото не знам другите имена, са инициаторите. Аз иначе не познавам Калин. Виждала съм го само по телевизията и веднъж на живо в общината, където снаха ми работи като медиатор”, заяви Димитрова.

244-01-01 ULi-0 IVAILO ILIEV

„Властта закриля Калин Георгиев, който за нас е убиец. Нашето момче бере душа в болницата и не се знае дали ще оживее, а Калин Георгиев е на свобода. Протестът ни е мирен, но искаме правосъдие”, каза една от недоволстващите.

Съпругата, братът и бащата на Любен имаха възможността да разговарят с районния прокурор Даниела Гюрова. След срещата с шефката на държавното обвинение ромите заявиха, че ще продължат протестите си. Възнамерявали да затворят главен път Е 79, да протестират в София и да искат срещи с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Говорителят на прокуратурата Емил Павлов обясни, че в Районната прокуратура е постъпила жалба от Евгени Янев срещу Калин Георгиев за закана за убийство. Посочи, че по жалбата се извършва проверка. По случая работи прокурор Ивайло Илиев. „По случая се работи активно вече над месец. От 27 септември насам не сме спирали да работим. Разпитани са 27 свидетели, извършени са огледи, претърсвания, разпознавания. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител и няма привлечен като обвиняем, тъй като не са събрани достатъчно доказателства за виновно лице. Когото колегата събере достатъчно доказателства за виновно лице, ще има привлечен обвиняем”, каза Павлов.

Както писахме, в края на септември конфликт между младежи от двете махали прерасна в кърваво меле. Среднощният екшън се бе разиграл на ул. „Драгой болярин”, като най-тежко пострада изпадналият в кома Любен Любенов.

Калин Георгиев бе арестуван след побоя, а след като бе освободен, разказа: „Всичко се случи заради Евгени Ладимото, който насъсква децата си да бият по-малки момчета от нашата махала. Последният случай беше с 16-годишния Криси, той беше смазан от бой. Преди инцидента по телефона ми се обадиха моите племенници Данчо и Любчо, които са на 15 и 16 г., и ми се оплакаха, че ги тормозят. Аз бях на сватба и веднага тръгнах към Горна махала. На спирката пред магазина за хранителни стоки намерих Евгени и отидох да го питам докога ще продължава с тия вражди. Казах му: ”Евгени, докога ще продължаваш с тия разправии?” Тогава той и неговите хора ми устроиха капан. Събраха се около 30 души и започнаха да ме ритат в главата. Не знам защо ме арестуваха. В мелето съм ударил няколко пестника на един от нападателите. Мисля, че те удариха пострадалия. Не знам със сигурност точно какво стана”, обясни Калин Георгиев.

Припомняме, че строителният бизнесмен Евгени Янев, който е чичо на Любчо, заяви: „Любен заслужава цялата любов на Бога, за да оживее и оздравее. Той спаси двамата ми синове от сигурна смърт, като препречи с тялото си удара, който бе предназначен за моите момчета. Аз бях по-назад от тях, но той беше пред тях и ги защити с тялото си, успя да извика: „Спасявай ги!” Аз за две минути успях да спася децата си и да ги изведа от кървавия ад, който беше предназначен за тях”.

Снимките:

1,2 и 3 Ромите настояват Калин Георгиев да бъде задържан под стража Снимки: Валентин Борисов

4 Калин Георгиев

5 Даниела Гюрова

6 Емил Павлов

7 Ивайло Илиев