Ивайло Пиперков от храма в Овчарци с ново духовно звание

Архиерейска света литургия бе отслужена за храмовия празник на храма „Св. Йоан Богослов“ в сапаревобанското село Овчарци. Богослужението води епископ Поликарп в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Ивайло Пиперков, предстоятел на празнуващия храм, иконом Димитър Айдаров, предстоятел на храма „Успение Богородично“ в с. Сапарево, протойерей Архангел Ваклин, предстоятел на храма „Св. Николай“ в с. Ресилово, протойерей Сава Кокудев.

Също така в службата участваха протойерей Радослав Ваклин, предстоятел на храма „Възнесение Господне“ в с. Крайници, протойерей Костадин Тренев, свещеник Димитър Филибев, предстоятел на храма „Св. 40 мъченици“ в гр. Сапарева баня, свещеник Георги Гелов, предстоятел на храма „Възнесение Господне“ в с. Бистрица, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп. За църковните песнопения в изпълнения от богомолен народ храм се погрижиха столичните духовници протойерей Лъчезар Вълков, протойерей Илиян Алексиев, свещеник Петър Славов, дякон Борис Борисов, дякон Гавриил Николов и храмови певци. В края на благолепната служба предстоятелят на празнуващия храм протойерей Ивайло Пиперков за достойното си служение и грижа за енорията бе въздигнат в икономско достойнство, като получи благопожелания от епископ Поликарп да носи все повече духовна светлина и радост и на местните жители. С тържествено слово владиката поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и припомни дивния живот и апостолска дейност на св. евангелист Йоан Богослов.

Викарият на Софийския митрополит благопожела на християните: „Да се изпълним с онази вяра, която туптеше в неговото сърце… да бъдем обкичени с истинска преданост и доверие към Господа Иисуса Христа и последвали Го да вървим по Неговите стъпки без съмнение и без каквото и да е било отклонение, за да бъде и краят ни благословен като на светия апостол. Да бъдем изпълнени с духовна сърдечна чистота – призова още владиката – за да се облегнем както и той на гърдите на Господа Иисуса Христа и да станем и ние любими Негови ученици и последователи. И чрез това да се утвърдим на здравите основи на любовта, която побеждава всичко, която изтрива много грехове, която ни изпълва с онзи свещен миг и познание, че ще станем и ние пред Божия престол едни достойни труженици и молители за целия свят и за Христовата църква.“

Сърдечни благодарности отправи отец Ивайло от свое име и от името на църковното настоятелство – към Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за новото духовно звание.

Текст и снимки: Пламен Михайлов