четвъртък, март 28, 2024
Home Регион Перник Ивайло Спиридонов за арестуваните журналисти: Гледаме тъп филм с измислен сценарий, Биволь:...

Ивайло Спиридонов за арестуваните журналисти: Гледаме тъп филм с измислен сценарий, Биволь: Това е нагла лъжа!

Няма за какво да се извинявам. Журналистите не са с повече права от служителите на реда. 

Това заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов в ефира на bTV за задържането на двама журналисти – Димитър Стоянов от сайта Бивол и румънският му колега Атила Биро от румънския Rise Project.

Припомняме, двамата бяха задържани край Радомир и отведени посреднощ в полицейското управление с белезници “за изясняване на самоличността им”. Заедно с тях бе арестуван и адвокат, който ги е придружавал.

Сигналът от Бивол е подаден в ГДБОП. Антимафиотите са реагирали. Изпратени са служителите на мястото, където се горят материали. По всички сигнали е действано, стана ясно от думите на Спиридонов.

От ГДБОП не са знаели, че към мястото пътуват журналистите. Каква е работата на журналистите да са на местопроизшествието, попита Ивайло Спиридонов.

Българските служби за сигурност работят ли, нали (те – журналистите, б.р) ни подадоха сигнала, продължи с въпросите си шефът на ГДБОП. Да не се внушава, че служителите на реда се намират във филма със скапан сценарий, призова антимафиот номер едно без да уточнява за кой филм става въпрос.

Спиридонов поздрави служителите на реда за действията им. От Бивол са отказали да съдействат на службите и за това той призова медиите като подават сигнал да не спират работа, а да продължават с работата си.

Гледаме тъп филм с измислен сценарий“, отново подчерта антимафиотът Ивайло Спиридонов. Не е спирано журналистическото разследване, по думите му.

Действията на ГДБОП били към разкриване на схемите.

Ивайло Спиридонов не каза дали той ще е новият главен секретар на МВР. Това не е на дневен ред, отговори той, но допълни: “Никога не казвай никога”.

Припомняме, в петък, когато в българските медии арестът бе отразен часове след като за него съобщиха в световните агенции, реакция имаше от омбудсмана Мая Манолова. Според нея арестът е незаконен.

Хронологията на събитията според БИВОЛь:

Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биру получават информация че за втори ден от централата на „Джи Пи Груп“, базирана на булевард  „Черни връх“ в София се изнасят документи и техника. 

Два дни по – рано Биволъ публикува данни за мащабна и всеобхватна корупция при разпределението на средства за европроекти. Тя произтича от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. Биволъ разполага с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева. Сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи.

Димитър Стоянов

От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата „Джи Пи Груп“, се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума.

Ден след публикуването на статията от офисите на „Джи Пи Груп“ започна организирано изнасяне документация и техника, което беше валидирано от Биволъ. То продължи и на следващия ден. Сътрудници на разследващия сайт проследиха лекотоварните автомобили, които бяха пълни с документи. Те се отправиха в района на гр. Радомир, където започна изгаряне на документите.

Димитър Стоянов и Атила Биру получиха обратна връзка от редакцията, за да заснемат унищожаването на документацията, която се оказа, че е свързана с европейски проекти. От редакцията на Биволъ беше подаден сигнал и към МВР, тъй като в нарочна среща по-рано от ведомството обявиха, че са се сезирали по случая.

Когато Стоянов и Биру се появиха в района на местопроизшествието – мястото където горяха документи, те откриха множество чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски проекти. Сред тях имаше такива с подписи и мокри печати.

Атила Биро – директор на Rise Romania

В този момент журналистите бяха задържани от патрулна двойка на ОД на МВР Перник. Полицаите с бронежилетки и пистолети им разпоредиха да легнат на земята. После „закопчаха“ двамата журналисти с белезници, а телефоните им бяха отнети. 30 секунди по-късно Стоянов и Биру успешно се легитимираха с PRESS карти и документи за самоличност, Журналистите обясниха, че са край пожарището, за да спасяват евентуални доказателства за корупция.

Личните документи и обясненията обаче не помогнаха. След около час белезниците бяха свалени, но никой от двамата не получи полагащите им се телефонни обаждания.

Два часа след задържането на местопроизшествието се появиха оперативни работници, които при опит да огледат „кладата“, намираща се в трап на полето край ЖП гара Егълница, неволно я разпалиха отново. След още 20 – 30 минути на терена се появи и противопожарен автомобил и започна гасенето на горящите документи. В това време Димитър Стоянов и Атила Биру все още бяха задържани.

Заповед за задържане за 24 часа на Атила Биро

Разтревожени от липсата на контакт, от редакцията на Биволъ се свързаха последователно с РПУ-Радомир откъдето ги насочиха към ОДП-Перник, където отказаха информация и затвориха телефона. След многобройни обаждания за изясняване на ситуацията от пресцентъра на МВР съобщиха към 1 часа през нощта, че журналистите не са задържани, а са отведени за даване на обяснения в Радомир. На въпрос защо няма връзка с тях не се получи отговор. 

Заповед за задържане на Димитър Стоянов със заличени лични данни.

След сигнал от Биволъ и Rise Romania в ПРУ Радомир от София дойде румънския консул. Около 01:40 – 02:10 задържаните журналисти бяха отведени от патрулните полицаи в РПУ Радомир, за да им бъдат свалени обяснения по случая и да си получат протоколите за задържане, които са факт, опровергаващ пресцентъра на МВР. Оказа се, че журналистите са задържани защото са в района местопроизшествие, за наличието на което техните редактори са сигнализирали.

След свалянето на обяснения от двамата беше образувана полицейска проверка, която вероятно ще прерастне в досъдебно производство. В РПУ Радомир бяха донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието беше изпратена огледна група.

В петък сутринта шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разговаря с главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов и поднесе извинения за задържането и създалата се ситуация, която той отдаде на лоша комуникация с местната полиция, обезпечила местопроизшествието.

Въпреки това ние считаме, че правата на нашите колеги бяха сериозно нарушени. Нищо в цялата история не обяснява кое наложи задържането на журналистите за почти 5 часа. Нищо не обяснява защо не им беше позволено да проведа телефонни разговори, когато бяха идентифицирани.

Нищо не обяснява и защо МВР не се хвърли активно да спасява горящите документи, а беше заето да задържа разследващи репортери.

Редакцията изразява също така възмущението от факта, че местните и националните полицейски органи не оказаха нужното съдействие и не предоставиха точна и навременна информация за случващото се с нашите колеги.


 

error: Хубав ден :)