Иван Шишков: Ако не построим АМ „Струма“, протестиращите ще са много повече

Бездействието в Кресненското дефиле би забавило магистралата с още 10 години и наказано със санкции от ЕС

Ако не построим „Струма“, а започнем всички процедури от начало, протестиращите ще са много повече, защото магистралата я искат всички българи. Народът иска най-накрая да има свързаност между двете изградени части на магистралата и участъка в дефилето, който липсва и за който няма решение. Това каза по телевизия Евроком министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той заяви, че всичко, което се случва около аутобана, е част от акцията на служебния кабинет да събуди „спящите“ магистрали. „Струма“ беше най-заспалата магистрала. Преди месец ние започнахме да укрепваме свлачищата при тунел „Железница“, които стоят от 2020 г., за да стане магистрала и да се ползва в частта до Симитли, което ще е факт до няколко месеца. Събудихме спящата магистрала и решихме да я завършим – законно и опазвайки природата“, отбеляза арх. Шишков. Той напомни факта, че освен „Тракия“ в страната нямахме проект за завършване на нито една магистрала, затова не бива да се губи никакво време.

„Ако не бяхме подписали договора за строителството на пътния възел при Кресна, щяхме да изгубим одобрената оценка за въздействие върху околната среда, която изтича в края на месец май, и така щяхме да върнем процедурите за строителство на АМ „Струма“ 3-4 години назад. Затова направихме така, че да не загубим нови 4 години, с което магистралата или скоростния път в дефилето да не се случат в следващите 10 години“, обясни регионалният министър. Той бе категоричен, че със започналото строителство на новите пътни връзки, които са част от проекта, не предопределя трасето на магистралата и напомни, че има три варианта за преминаване през дефилето. Кой от тях ще бъде избран ще е стане ясно след анализа на екологичните мерки, който тече в момента. „Всичко се докладва на инструмента Jaspers, който е към Европейската инвестиционна банка, защото част от финансирането за строителството ще се осигури от Европейската комисия“, подчерта арх. Шишков. Той напомни, че договорите за строителството на участъка, всички конкурси и търгове са направени далеч преди първите служебни кабинети.

„Ние подготвихме анекс, с който изрично е описано, че строителството може да започне само след одобрение на трасето и осигурено финансиране. Нямаше обаче как да започнем да строим пътния възел при Кресна без подписан договор. По този начин направихме необратим процеса за построяване на магистралата. A изборът на трасе ще се определи изцяло върху това, кое е най-щадящо за природата“, увери арх. Иван Шишков. Той припомни, че вариантите за преминаване през Кресненското дефиле са посочени преди много години, като проектът за две отдалечени трасета за различните посоки на движение е бил определен като най-екологичен. „Ето защо не прави чест на екологичните движения да протестират срещу мен, защото преди години се е стигнало до този вариант“, категоричен бе министърът.