Ивелина Берова спечели статуетка за топ фотограф и 1000 лв. премия в Самоков

Връчиха националната награда „Анастас Карастоянов“ 2022

 

Ивелина Берова е тазгодишният носител на националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов“. Церемонията по връчването на отличията се състоя в художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков.

Победителката Ивелина Берова получи статуетка, грамота и паричен чек от 1 000 лв. Наградата се присъжда за сериозни постижения във фотографското майсторство, за творчески темперамент, за силата на авторското послание в съвременната артистична и репортажна фотография.

Второто място отиде при Красимир Кънев – за авторска смелост, създаване и интерпретиране на визуален образ на емоции и човешки чувства. Той получи плакет, грамота и паричен чек от 500 лв. Третата награда – грамота, плакет и чек от 300 лв. получи  Илиян Илиев за значимо жанрово и стилово разнообразие.

За тазгодишното издание на Националната награда по фотография постъпиха над 1000 фотографии от 86 автори. Жури в състав:  проф. д-р Красимир Андонов и доц. д-р Александър Нишков – преподаватели по фотография във висши учебни заведения, Милан Христев – носител на първата национална награда по фотография „Анастас Карастоянов” 2017, Димитрина Андреева – фотограф и Владимир Георгиев – кмет на община Самоков, оцениха творбите и определиха победителите.

На церемонията присъства творческият колектив Спас Киричев и Маргарита Иванова, които са автори на проекта за паметник на Анастас Карастоянов. Иванова е автор и на статуетката на наградата.