Играещият треньор Атанас Терзиев: „Струма” /Марикостиново/ ще бъде новият шампион на “Струма-2”

Атанас Йорданов Терзиев е роден на 28.09.1970 г. С футбол се занимава от дете в ДЮШ на „Струма” /Марикостиново/ при известните футболни легенди Христо Бакалов, Димитър Тодоров-Лит, Любомир Камишев. На 17-годишна възраст прави впечатление с играта си и е привлечен в мъжкия отбор на „Струма”. Макар и 50-годишен, все още е с картотека и при нужда влиза в игра. Като играещ треньор на отбора от Марикостиново е от 2013 г. Преди старта на зимната подготовка на отбора той се съгласи да даде обширно интервю, отговаряйки на зададените му въпроси, касаещи развитието на отбора на „Струма” до момента.

– Каква е оценката ти за представянето на отбора през 2020 година?

– Изминалото първенство не можахме да завършим заради пандемията. Играхме само един полусезон, като допуснахме само една загуба в Митиново в прекия двубой и съгласно регламента  заехме второто място след тях с еднакъв брой точки и с голова разлика 58:3. Иначе победихме останалите преки съперници “Огражден 1955” /Първомай/ и “Подгорец” /Коларово/ като гости с 1:0 и 4:0. Първата част от новото първенство започна плахо и неуверено. Заради пандемията имаше мачове, но нямаше футбол, защото поетапно отпадаха от състава футболисти, заболели от Ковид-19, и излизахме на терена с различен състав, но въпреки това зимувахме първи в групата. Остана ни неизигран директният мач с отбора на “Подгорец” /Коларово/, който ще изиграем в началото на пролетния полусезон.

-Готов ли си с плана за зимната подготовка на отбора?

-Ще стартираме през месец февруари, като цялостно ще тренираме при местни условия по известни причини. Планирал съм четири контролни срещи, като една задължително провеждаме с отбор от района на Гоце Делчев, а останалите – с отбори от зона “Струма-1”.

-Как стоят нещата при вас от финансова гледна точка?

-За екипировка разчитаме на нашите спонсори Красимир Пантазиев, Цветелина Бишарова и Иван Изгоренков – достойни хора, които се отнасят с уважение към отбора ни, за което благодаря от името на всички. Останалото – съдийски такси, охрана и медицинско обслужване – от членския внос, който е в размер на 60 лева и се внася от всички участници в отбора, начело с мен, както и финансирането от общината, което е за всички останали участници в областната група. Много често се случва да даваме пари и от нас. Всяка година участваме и в турнира за купата на Аматьорската лига.

-Какво е мнението ти за играта и отношението на останалите отбори от групата?

-Много уважавам останалите отбори – участници в групата, и техните ръководители, защото зная колко време и енергия се отделя, за да се събере отбор с аматьорски статут, да се изгради добър колектив, който да е като едно цяло на терена и извън него и да се уважават като приятели, защото всички те работят по 6 дни в седмицата и въпреки това идват с желание, отделяйки от малкото си лично време за футбол, независимо че сме в пета лига на областната група. Имам някои забележки към клубовете, където липсват съблекални, тоалетни, някъде да пийнеш чашка вода и терени, негодни за игра. Ето тук е мястото на кметовете по села и на Областния съвет на БФС.

-Имало ли е разговори между кметство, спортна общественост и футболисти за евентуално участие на отбора в по-горната група? Известно е, че отборът на „Струма” беше член на “В” група в периода 1970/1971 година и доста отбори, включително и „Беласица, изпитваха трудности при гостуванията.

– На този етап поради липса на финансови средства не функционира ДЮШ и младите таланти отиват в школите на “Беласица” /Петрич/, “Вихрен” /Сандански/ и “Пирин” /Благоевград/. Ако се появи някой финансово стабилен спонсор, който желае да върне славата на ФК „Струма” /Марикостиново/, съм уверен, че до няколко години отново може да се постараем да върнем мъжкия отбор в третото ниво на българския футбол – “В” група.

– Кои са по-известните футболисти, рожба на ФК „Струма” /Марикостиново/?

-Костадин Янчев – играл в ЦСКА и националния отбор, Илия Реджев – “Пирин”, “Беласица”, “Рилски спортист” /Самоков/, “Академик” /Свищов/ – в “А” група, Георги Бибишков, Иван Бербатов – “Пирин”, ЦСКА – баща на Димитър Бербатов, Йордан Атанасов Терзиев, Йордан Кирилов Терзиев – играли като войници в “Славия”, Тома Мурлев – “Беласица” и “Вихрен”, от тук тръгна и синът на Георги Бибишков – Крум, който като дете и юноша бе определен за най-големия талант и ненапразно бе трансфериран в европейския футболен гранд “Байерн” /Мюнхен/, по-късно играл в отбори от Португалия, Испания, “Левски”, “Берое”, “Беласица” – в България, има участие  и в А-националния отбор на България. Всичко това ме прави горд, че съм футболист и в момента играещ треньор на “Струма” /Марикостиново/.

-Кои отбори са основните конкуренти на “Струма” за първото място?

– “Огражден 1955” /с.Първомай/, “Подгорец” /с.Коларово/, “Калабак” /с.Самуилово/ и “Светкавица” /с.Митиново/.

-Кой ще е новият шампион на областна група “Струма-2”?

-Ние сме най-стабилният отбор и се надявам да се окичим с титлата като първенец на областна група “Струма-2”.

Ташко СУЛЬОТОВ