( ИГРАЙ И СПЕЧЕЛИ) Моята любима забележителност в Югозападна България: Евелина Зографска от Дупница: Село Златолист е раят на Земята, където чудесата се сбъдват

Евелина Зографска от Дупница е участник в играта ни „Моята любима забележителност в Югозападна България”, която дава шанс за страхотна награда. Евелина сподели, че обожава село Златолист и черквата „Св. Георги”.

Ето какво разказа за тях:

„Село Златолист е раят на Земята, където чудесата се сбъдват. То се намира в Санданско-Петричката котловина в югозападнато подножие на Пирин планина. Главната забележителност на  селото е черквата „Св. Георги”. Храмът е построен 1857 г.

В средата му под купола се намира мраморна плоча с двуглав орел  – емблема на Цариградската патриаршия. Има поверие, че когато се стъпи върху нея, има здравословно излъчване. В тази черква в началото на миналия век е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Тя е била монахиня, която пророкувала и помагала на хората. Сочена е като предшественичка на по-известната ясновидка Ванга. В двора се намира 13-вековен чинар, който е един от финалистите в категория „Вековните дървета говорят” – 2014 г. На чинара са връзвани молки, на които, след като преспят една нощ в църквата, жени, които не могат да имат дете, след това чудото се случва. Аз посетих този земен рай през лятото. Място, което си заслужава всеки да посети. Имаш чувството, че си попаднал в рая и се чувстваш зареден с положителни емоции”, разказа Евелина.

 

Играй и спечели! Покажете любимата си забележителност във „Вяра“ и спечелете 2 нощувки за двама в „Гранд хотел Банско“