ИГРАЙ И СПЕЧЕЛИ: Моята любима забележителност в Югозападна България: Камелия Павлова: Овчарченският водопад ме зарежда с позитивни чувства и емоции, обичам да пътувам

  • Водопадът в сапаревобанското село е висок 39 м и до него се стига по много приятна екопътека

  • Според легендата местната красавица Горица се хвърлила в реката от високата скала, за да не я хванат турците…

 

Камелия Павлова е най-новият участник в играта на в. „Вяра” за любима забележителност в Югозапада. Знаете, играта дава шанс за страхотна награда – нощувка за двама в луксозен хотел в Банско, като победителят ще бъде избран чрез томбола.

Ето коя е любимата забележителност на Камелия и какво пише в писмото си:

„В нашата красива родина има много места, които човек наистина трябва да посети! Аз обичам да пътувам и да се наслаждавам на нашата красива природа…

Имам много любими места в Югозападна България. Едно от тях е природната забележителност – водопад Горица, или още известен като Овчарченски водопад, тъй като е в непосредствена близост до с. Овчарци (общ. Сапарева баня). Водопадът се намира в северното подножие на Рила, на 900 м надморска височина, по течението на р. Горица. Той е висок 39 м. До него се достига по много приятна екопътека, която започва от горния край на с. Овчарци и достига до местността Соколов изглед на 1200 м н.в.

Съществува интересна легенда, свързана с реката и водопада. Според нея в село Овчарци живеели красива девойка на име Горица и нейният избраник – овчарят Йовица. Местният турски бей харесал девойката и изпратил слугите си да я отвлекат. Горица побягнала към планината, но турците я настигали… За да не попадне в ръцете им, Горица се хвърлила в реката от високата скала… Местните хора нарекли реката Горица. Посещавала съм това място няколко пъти и отново бих отишла там с голямо удоволствие, защото знам, че ще се заредя с много позитивни чувства и емоции! Красотата на природата е нещо, което определено ни зарежда и не трябва да се лишаваме от това! А да я пазим, за да могат и нашите деца да й се радват!”, категорична е Камелия Павлова.