ИГРАЙ И СПЕЧЕЛИ: Моята любима забележителност в Югозападна България: Юлиана Савова от Радомир: Гигинският манастир „Св. св. Козма и Дамян” е уникално място

Черквата в манастира „Св. св. Козма и Дамян”

Юлиана Савова от Радомир е поредният участник в играта ни „Моята любима забележителност в Югозападна България”, която дава шанс за страхотна награда – нощувка за двама в хотел в Банско. Юлияна Савова сподели, че обожава да пътешества и едно от любимите й места е Гигинският манастир „Св. св. Козма и Дамян”, който по думите й е уникален.

Камбанарията на Гигинския манастир

Гигинският манастир е чудесно място за разходки и е известен още като Черногорски манастир заради близката планина. Най-ценната сграда в манастира е църквата, построена през 1814 г. Тя е еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и стенописи от края на 19-и в. Манастирът датира още от 11.-12. век, когато се е намирал в подножието на връх Тумба, в местността Китка. Бил е опожаряван от турците, през годините се е стигнало до пълното му занемаряване, за да бъде отново възроден в днешни дни към живот.

Гигински /Черногорски/ манастир „Св. св. Козма и Дамян”

Днес манастирът е красива монашеска обител, а според много истории водата в Аязмото е лековита. Според местните хора тя помага при очни болести, при болести на нервната система и при безплодие. Гигинският манастир е разположен в подножието на вр. Китка (1118 м н.в.), в планината Черна гора, намира се на около 4 км от с. Гигинци, на 16 км югозападно от гр. Брезник и на 52 км източно от София.

Играй и спечели! Покажете любимата си забележителност във „Вяра“ и спечелете 2 нощувки за двама в „Гранд хотел Банско“