Играй и спечели: „Моята любима забележителност в Югозападна България”: Мария Лепопелска: Връх Мальовица е магично място, разтоварващо е да ходиш бос по камъните

  • Според легендата върхът взима името на Мальо войвода, който бил предаден от приятеля си Спас и убит от Емин паша

 

Мария Йорданова Лепопелска е най-новата ни участничка в играта за любима забележителност в Югозападна България. Тя сподели впечатленията си от връх Мальовица и разказа интересна легенда. Ето какво пише в писмото си Мария Лепопелска:

„Реших да участвам във вашия конкурс, тъй като много обичам и се радвам на красотата на България! Едно от любимите ми места за разходка е красивата и величествена Рила. Снимките, които изпращам, са направени от втора тераса по пътя към връх Мальовица, при поднасянето на цветя на паметника на кюстендилските алпинисти Людмил Янков и Стоян Наков, организирано от приятелите от Туристическо дружество “Осогово” – Кюстендил. Гледката към върха е неповторима и величествена, а престоят в планината – зареждащ, невероятно разтоварващо е да ходиш бос по камъните и тревата, да вдишваш чистия планински въздух и за миг да забравиш за всичко…

Връх Мальовица е магично място – както лично го изпитах, едно от най-специалните кътчета в Рила. За това много е допринесла и легендата за Мальовица, разбира се, свързана с жена. Според нея върхът носи името на Мальо войвода. Той бил овчар, известен с това, че свири на кавал, и то толкова добре, че всеки се спирал да послуша мелодията. Когато Мальо, напук на името си, израснал строен и хубав юнак, срещнал Босилка – най-хубавата мома в околността. Влюбен в нея, той й споделил за чувствата си, а тя се съгласила да се оженят, но наесен. През есента той се върнал в селото, но не могъл да намери любимата си. Хората му разказали, че Емин паша дошъл в селото и веднага пожелал Босилка за своя жена. Мальо бил огорчен и се качил в планината, за да стане хайдутин. Той искал да отмъсти на Емин паша.

Един ден при Мальо дошъл Спас, за да кроят планове как да спасят Босилка. На следващия ден тръгнали. Спас отишъл до един кладенец да пие вода и заръчал на Мальо да го чака на моста. Когато той се отправил натам, се чул изстрел от пушка. Остра болка пронизала Мальо в гърдите – той бил предаден от Спас и убит от Емин паша. Със сетни сили успял да се изкачи нагоре и стигнал Меча поляна, където паднал безжизнен, а погледът му бил отправен към издигащия се над него връх. Днес той носи неговото име – Мальовица – покрит със сняг, обулен в мъгли или окъпан от слънце, но винаги прекрасен!