Идват студове! Снегопочистващата фирма в Дупница готова за 24-часови дежурства

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия. Карайте внимателно и разумно!

Фирмата, ангажирана със зимната поддръжка на улиците и пътищата в община Дупница, има готовност да се справи със завалелия преди минути сняг. „Това не е първият сняг за тази година. Справихме се предния път, ще се справим и сега. Няма нищо необичайно”, обясниха от дружеството. Техническият ръководител на „Меридиан” ЕООД  Светослав Чушев, който е и дежурен в момента, също увери, че са подготвени за влошаването на времето. „Засега техниката не е излизала, защото още няма натрупан сняг. Продължаваме с дежурствата и след 30-40 минути ще изпратим машини, ако се наложи, ще започнем да чистим. Имаме дежурни екипи на терен и коли, както и дежурни, които извикваме от домовете им при необходимост. В случай че завали обилно в следващите дни, каквито прогнози има, ще преминем към непрекъснати 24-часови дежурства”, каза Чушев.

Силната буря повали дърво в района на Еврейските гробища в Дупница. Дървото е паднало на тротоара, няма пострадали, както и проблеми с движението. Екипи на общината реагираха веднага на сигнала и разчистиха падналото дърво.

Снимки: Фейсбук, Петър Петров.

Във връзка с очакваното понижение на температурите и преминаването на дъжда в сняг Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. За петък в 6 области в Североизточна България – Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна, е определен жълт код за потенциално опасно време за сняг и силен вятър.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване. За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид.

Юлияна КОЛЧАКОВА