Иде Никулден! Денят, на който се събира цялото семейство

Предстои голямият християнски празник Никулден. На 6 декември православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците. Никола Мираликийски е историческа личност. Роден е през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция). Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според легендата по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг. Той пада от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция утре на празника се събира цялото семейство на трапезата. Домакините трябва да помнят, че тя не се вдига през целия ден.

Никулден е част от зимните обредни празници, които започват с деня на Свени Андрей и минават през почитта към Света Варвара и Свети Сава. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”,  казва народът.

Коледните елхи се украсяват на 6-ти декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Така шаранът се приема за задължителната риба на този празник.

Костите от рибата не бива да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, за да има благополучие в семейството и то да се увеличи. На много места на празничната трапеза присъства рибник (шаран, изпечен в тесто), както и обреден хляб, които се осветяват.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носят пари през цялата година.

Пълнен шаран с ориз, домати и сушени сливи

Необходими продукти:

4 с.л. олио

2 с.л. сол

1 с.л. черен пипер

3 щипки девесил

1/2 бр. лимон

4 стръка мащерка

2 бр. сушени кайсии

3 бр. сушени сини сливи

1 шепа орехи

2 бр. домати

1 бр. морков

1 глава лук

1 купичка ориз

1 бр. шаран

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте шарана. Осолете го от двете страни. Напълнете го с няколко резена лимон и стръкове мащерка и го оставете настрана да се ароматизира и да отдели излишното количество вода за около 40 минути. Ако разполагате с повече време, рибата може да престои през цялата нощ и да я сготвите на следващия ден.

Накиснете сушените сливи и кайсии във вода за 20 минути. Така те ще омекнат и след това ще ги нарежете по-лесно. Нарежете лука, моркова и един домат на ситно и ги задушете в олио, на тиган. Когато омекнат, добавете измития ориз. Заедно ги подправете със сол и черен пипер. Щом стигнете до тук, бъркайте, за да не залепне сместа за дъното. Когато оризът стане прозрачен, сипете 1 ч.ч. вода и я оставете да поври. Нарежете орехите на ситно и ги запечете в сух тиган. Така стават много по-хрупкави и ароматни.

Малко преди да отстраните ориза от котлона, добавете сушените, нарязани плодове и орехите и разбъркайте. Извадете лимоните и мащерката от вътрешността на рибата. Напълнете шарана със сместа, след което го зашийте със здрав памучен конец. Поставете го в тава за печене, а около него изсипете останалата смес. Нарежете домата на тънки резени, които да подредите върху рибата. Завийте тавата с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180°C фурна в продължение на 30 минути. След това премахнете хартията и запечете за още 20 минути. Поръсете готовия шаран със ситно нарязан девесил гарнирайте със свежи лимонови резени.

 

Рибената чорба на капитаните

Необходими продукти:

пащърнак

4 зрънца бахар

7 зрънца черен пипер

3 стръка девесил

2 стръка целина

3 стръка магданоз

1 бр. лимон

2 бр. картофи

1 глава лук

2 бр. моркови

200 г шаран

200 г сом

2 стръка суха мащерка

Начин на приготвянe:

Сипете вода в дълбока тенджера. Сложете целите 2 стръка магданоз, 1 стрък целин, 2 стръка девесил и подправките – черен пипер, бахар и сол и поставете съда на котлона. Когато водата кипне и поври 5 минути, добавете рибата. Намалете температурата и оставете да се готви по-продължително, на бавен огън. Нарежете зеленчуците на едри парчета. Извадете рибата с решетъчна лъжица и я обезкостете. Прецедете бульона през ситна цедка и върнете в тенджерата. Добавете нарязаните зеленчуци. Започнете с най-твърдите – пащърнак и моркови, след това лука, а накрая картофите. По желание можете да добавите и суха люта чушка.

Когато зеленчуците са готови, изсипете парчетата риба обратно в тенджерата. Оставете още малко да поври, след което изцедете малко от лимоновия сок. Нарежете останалите зелени стръкове подправки на ситно. Сипете първо тези на магданоза и девесила. Оставете да поврят 3 минути, след това добавете и целината. Така нейният аромат няма да е прекалено силен, а и ще се получат няколко нюанса на зеленото от подправките. Накрая добавете сухите подправки – мащерка и още черен пипер. Сервирайте с леко запечена на котлон суха люта чушка, пърленка с чесън и лимон – изстискан, под формата на сок, и на резени.

Рибник от шаран в тесто

Необходими продукти:

1 глава лук

1 ч.л. сол

500 г брашно

1 щипка сол

1 щипка черен пипер

1 връзка магданоз

2 бр. кисели краставички

1 ч.л. доматено пюре

4 с.л. зехтин

250 мл вода

1 ч.ч. орехови ядки

2 кг шаран

100 мл олио

Начин на приготвяне:

Почистете рибата добре от люспите и вътрешностите. Измийте я и я подсушете. Осолете я отвън и отвътре и я оставете в хладилник. Пристъпете към подготовката на плънката за рибата. За нея ще ви е необходим тиган, намазнен със зехтин, в който да задушите лука, нарязан на филийки. Прибавете счуканите орехи, нарязаните на колелца кисели краставички и доматеното пюре. Разбъркайте сместа и подправете с черен пипер. Прибавете нарязания на дребно магданоз. След това можете да извадите почистения шаран от хладилника. Напълнете го с приготвената плънка и го зашийте. Замесете тестото за кората от брашно, сол и вода. Оставете го да почине за 20 минути, след което го разделете на 6 топки. Една от тях отделете за декорация. Останалите 5 разточете, под формата на питки с диаметър около 30 см и намазнете с олио. Поставете питките една върху друга и разточете кора с дебелина около половин сантиметър. Подсушете рибата добре, преди да я завиете в тестото. Увийте напълнения шаран в разточената кора. От последната топка тесто разточете кора, от която изрежете „очи, уста и люспи” – те ще послужат за декорация на рибника. Изпечете рибата в намазнена с олио тавичка на 200°C за 40-50 мин. За да не се препече кората, можете да покриете тавата с фолио.

Рибени пирожки от картофено пюре

Необходими продукти:

1/2 чаена чаша нарязана студена риба, 1/2 чаена чаша студено картофено пюре, сол, черен пипер и лук на прах, 1 яйце – разбито, 1/2 малка глава лук – настъргана, брашно, олио за пържене.

Начин на приготвяне:

Накъсайте месото на рибата и го смесете с картофеното пюре и подправките. Добавя се разбитото яйце и лука. Набрашнете ръцете си и оформете малки топчета. Поръсете ги с брашно и ги запържете в загорещената мазнина. Сервират се топли.

Салата с риба тон

Необходими продукти:

риба тон – 1 консерва

царевица – 1 консерва

моркови – 500 гр.

маслини – 10 бр.

домати – 2 бр.

магданоз – 1 вр.

лимони – 1 бр.

Начин на приготвяне:

Морковите се настъргват на едро, прибавя се изцедената

царевица и рибата, добавят се маслините нарязани.

Доматите се нарязват на кубчета и се добавят към останалите продукти. Магданозът се добавя по желание, но сока от лимона е задължителен. По желание можете да сложите и краставица.

Добре е да се консумира леко, охладена.

Спагети по венециански

Необходими продукти:

спагети – 400 гр.

риба – мерлуза 400 гр.

лук – 1 глава

чесън – 1 скилидка

люти чушки – червена 1 бр.

домати – 450 гр. от консерва

сол

черен пипер

олио

Начин на приготвяне:

Сварете рибата, отцедете и накъсайте на парченца. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тиган с 5 лъжици олио, прибавете лютата чушка, едро нарязана и доматите смачкани с вилица. След като поври 5 – 6 мин. прибавете рибата. Оставете соса да ври още около 20 мин. на много слаб огън, като подправите със сол и малко черен пипер.

Сварете междувременно спагетите в подсолена вода, изцедете ги и изсипете в супник, поръсете ги с 2 лъжици от водата, в която са се варили и бъркайте, докато не я поемат всичката.

Добавете соса с риба и разбъркайте.

Скордаля (сос за риба)

Необходими продукти:

100 г фино смлени орехи

1 голяма филия бял хляб, само средата

150 мл олио

сол, чесън  и оцет на вкус

кисело мляко

Начин на приготвяне:

Накиснете хляба във вода и го изцедете с ръце. Намачкайте го добре заедно с чесъна и малко олио. За по-гладък сос може да направите това с пасатор. Добавете орехите и бъркайте непрекъснато, като добавяте на тънка струйка останалата мазнина. Овкусете със сол и оцет. Разредете соса с малко кисело мляко до желана от вас гъстота. Сервирайте към пържена риба.