Иде ново поскъпване на млечните продукти! Масовият кашкавал минава 30 лева

Николай Манов: В община Кюстендил останахме две-три мандри, а доскоро бяхме десетина

Пазарът е свит, а средният потребител няма пари, споделят производители

Юлияна КОЛЧАКОВА
Задава се ново поскъпване на кашкавала и сиренето, прогнозират производители. Работещи в сферата очакват повишение заради скока в цените на ел. енергията, горивата, фуражите, суровината, консумативите. Твърди се, че в магазините кило кашкавал скоро ще стигне 30 лева. По-качествените кашкавали вече струват толкова, но кашкавал „Витоша”, чиято цена е следена от комисията по стоковите борси, на едро е около 16 лева, след последното поскъпване отпреди десетина дни.
Производители от Югозапада, с които разговаряхме, не се ангажираха с прогнозни цени, но бяха категорични, че кашкавалът и сиренето ще поскъпнат още. „Ще има и ново увеличение, но не знам с колко процента. Не мога да говоря за цена – всичко зависи от това колко ще струват токът, горивата, фуражите, суровината. Те поскъпват и ние ще трябва да вдигнем цените, въпреки че пазарът е много свит и масовият потребител няма пари”, посочи Николай Манов – собственик на малка мандра в кюстендилското село Коняво. От предприятието уточниха, че последното увеличение е било преди около един -два месеца. До тогава цената на едро на сиренето е била 10, а на кашкавала – 13 лева.
„В момента нашата цена на кашкавала е 16 лева за килограм, а в търговската мрежа е средно с 20 % по-скъп”, каза производителят. Той отбеляза, че има значително намаляване на суровината, дължащо се на намаляване на фермерските стопанства.
„Много хора се отказаха от животновъдството. Завишиха се изискванията и критериите при отпускането на субсидиите. Субсидиите бяха орязани и много ферми се затварят, заради което намаляха и мандрите. В община Кюстендил останахме две-три фирми, а допреди една-две години бяхме десетина”, обясни Николай Манов. Мандра „Конявче” произвежда средно по 60 кг кашкавал и по 30 кг сирене на ден. Разчита на суровина от собствена ферма с 40 дойни крави.

„Прогноза за конкретно увеличение не можем да направим. Ние зависим от млекопроизводителите. Ако не се стабилизират нещата, което е малко вероятно, те със сигурност ще вдигнат цените”, прогнозира Кристиян Николов – собственик на мандрата „Земенея” в Земен.
В момента мандрата пласира кашкавала срещу 20, а сиренето – срещу 11, 50-12 лева на килограм, като зарежда много магазини, включително и две от големите вериги. Служителка в предприятието уточни, че последното поскъпване на продуктите им е било на 15 септември, когато на по-висока цена са били доставени суровина и консумативи.
„В началото на годината изкупната цена на кравето мляко беше 90 ст. с ДДС, а сега е 1, 32 лева. Ежедневно вземаме мляко от доставчици, независимо от това, че фирмата разполага и с ферми за крави, овце и кози”, казаха от мандрата.
В „Земенея” преработват около 3 тона прясно мляко дневно. Произвеждат средно над 40 тона сирене и около 13 тона на месец.
Статистиката показва, че с изключение на олиото млечните продукти са най-поскъпналите храни за последните 20 г. Например кашкавалът на едро през 1999 г. е струвал 5,15 лева. В същото време цената на кравето сирене е нараснала 4 пъти. Толкова е увеличена и цената на кравето масло – от 70 ст. за 125 грама през 1999 г. сега то е 2, 72 лева.
Поскъпването при млечните продукти е най-драстично в последната една година и е следствие от значителното увеличение на цените на фуражите, а оттам и на изкупните цени на млякото, които вече стигат около 2, 50 лева за литър. Другата причина са цените на горивата и тока. Отражение дава и сушата през лятото, заради която се налагало използването на повече фураж. При лоша зима ситуацията ще стане по-тежка, предупреждават запознати със случващото се в бранша.