Извънредно положение в Сомалия заради нашествие на скакалци

Сомалия обяви извънредно положение заради нашествието на пустинни скакалци. По информация на Министерството на селското стопанство най-критична е ситуацията в южните райони на страната. Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) предупреди, че ветровете и дъждовете, които обхванаха през последните дни крайбрежието на Сомалия, са създали благоприятни условия за размножаването на пустинните скакалци.

Насекомите се разпространяват бързо върху нови райони и създават опасност от загуба на реколтата, се казва в изявление на FAO.

Пустинният или африкански скакалец е най-опасният вредител от семейството на тези насекоми. В спокойни години, когато има достатъчно храна, този вид скакалци води доста вял и дори уединен начин на живот. Когато възникне заплаха от недостиг на храна заради слаба реколта обаче, пустинните скакалци се събират в огромни колонии и търсят храна в отдалечени райони. Ятата от тези насекоми са в състояние да преодолеят до 150 километра на ден, опустошавайки всичко по пътя си./БНТ