Изградиха постамента за паметника на Свети Йоан Рилски в Самораново

Продължава набирането на дарения

Вече е изграден постаментът на паметника на Свети Йоан Рилски до едноименния храм-параклис в с. Самораново.

В края на месец април се очаква монтирането на внушителния паметник на Рилския светец, който ще посреща миряните пред параклиса „Св.Иван Рилски” в дупнишкото село. Идеята е на Михаил Севдин, който заедно със своето семейство, със съмишленици и дарители изгради и малкия, но изключително красив храм. Той  е почти напълно завършен и на някои от големите християнски празници в него вече се отслужват Божествени литургии.

Паметникът се изработва от Владимир Илиев, като половината от необходимата сума  вече е събрана от дарители. Сред тях има и хора, които не са от този регион, но са очаровани от красотата на храма и на мястото, в което се намира.

Проектното решение е изготвено от арх. Асен Пилев и определя мястото на статуята на пет метра северно от параклиса. Паметникът ще бъде висок три метра и ще бъде изработен от мраморно брашно, бял цимент и други съставки, като визията му ще наподобява изработка от камък.

Общински съвет Дупница даде предварително съгласие за разрешение за поставяне на паметника и упълномощи кмета инж. Чимев да предложи на Министерство на културата да съгласува процедурата.

Стенописите в храма са изографисани от дупничанина Ангел Илчев

Хората, които искат да помогнат на реализацията на тази благородна идея и да дадат своя принос за изграждането на статуя на нашия закрилник Свети Иван Рилски, могат да направят дарение в касата на храма. Вратите му са винаги отворени, а в извън работно време съдействие ще окаже Михаил Севдин, с когото желаещите могат да се свържат на тел.0889 268 133.