Изграждат в Копиловци Центъра за хора с психични разстройства

  • Зам.-кметът Радмила Рангелова: Досега на територията на Кюстендил нямаше такава услуга

  • Общината спечели и проект за подобряване на кухненски блок за 35 064 лв.

 

Община Кюстендил започва проект „Изграждане на Център за грижа за лица с психични разстройства“. Сградата ще бъде на един етаж, с площ около 400 кв./м и ще се намира в село Копиловци. Теренът е бил собственост на Министерството на отбраната. Това съобщи на стартовата пресконференция зам.-кметът Радмила Рангелова.

“Сградата, която се намира на това място, ще бъде разрушена, защото не е годна за експлоатация и ще бъде построена нова. Стойността на проекта е 569 289,10 лева, от които 483 895,74 лева ЕФРР и 85 393,36 лева национално финансиране. Продължителността на проекта е 24 месеца, като изграждането на сградата ще продължи до 23.11.2022 г. Услугата ще бъде предназначена за 15 човека. Във връзка с изменението на законодателството в сферата на социалните услуги се въвежда регионалният принцип. Ние нямаме такава услуга за психично болни на територията на общината. При регистрирането на лице с такъв проблем насочването му досега бе на територията на цялата страна. Сега вече тези хора ще могат да се настаняват тук на място“, информира Рангелова.

Както вече съобщихме, административният договор по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. и бе сключен на 23.11.2020 г.

В рамките на проектната дейност се предвижда да бъде сформиран екип за организация и управление на проекта. Екипът по управление ще изпълнява функции по организационни и административни въпроси и ще улеснява цялостния работен процес по управление на проектния цикъл.

Зам.-кметът информира и за друг спечелен проект от община Кюстендил – “Подобряване на материалната база на кухненски блок в комплекс за социални услуги”. Той се финансира от фонд “Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика. Стойността на проекта е 35 064 лв., продължителността му е 5 месеца – до 30 юни 2021 г.

Целевата група по проекта са 869 възрастни хора в неравностойно положение. Всички те са потребители, получаващи храна по домовете, доуточни Рангелова.

 

Краси ЦЕНКОВА