Изграждат нов параклис, 33-метров кръст и неделно училище в Сапарева баня

Отец Филибев

Отец Димитър Филибев: Целта ми е да превърнем града в дестинация за религиозен туризъм

Изграждането на параклис на името на света Варвара, на 33-метров кръст и откриване на неделно училище подготвят в Сапарева баня. Инициативата е на местния свещеник Димитър Филибев, чиято цел е да превърне града в дестинация за религиозен туризъм. Отец Димитър и негови съмишленици чакат благословията на Общинския съвет за строителството. Намеренията са параклисът „Света Варвара” да се изгради на изток от Сапарева баня, в едноименната местност, намираща се вдясно от река Джерман в посока Паничище. Кръстът ще бъде поставен на запад от града, до параклиса „Свети Тодор”. Неделното училище пък ще отвори врати в параклиса „Рождество Богородично”, също разположен над града.
„В м. Света Варвара вече изградихме навес и чешма и преди около един месец ги осветихме. Парцелът е 2,8 дка, в горския фонд, собственост на общината и чакаме тя да прехвърли имота или да предостави право на строеж на черковното настоятелство. Имаме съдействие от страна на кмета, но процедурата изисква време. В събота ще отбележим празника на света Варвара, поканени са много хора. Очакваме да дойде и голям строител от София, построил много хотели по Черноморието, който вероятно също ще ни помогне”, каза Димитър Филибев. Свещеникът припомни, че в местността Света Варвара са открити основи от православна църква, вероятно от византийско време.
„Мястото е много магнетично. Там преди настъпването на християнството по нашите земи са се правели езически ритуали. Провеждали са се борби, надстрелвания на ловците. Имало е и църква, ние открихме основите й. Личи, че е християнска – абсидата й е на изток. Предполагам, че е от византийско време. По време на Римската империя оттам е бил пътят за Седемте рилски езера, който се вижда и сега. Оттам са минавали маджарите, които много са почитали света Варвара и са построили храм. За това място има и много легенди. Една от тях е много интересна. Много силна. За много бедна жена от Сапарева баня, чиито деца били спасени от света Варвара. Един от внуците на тази жена е наш съвременник. Съпругът на тази жена починал млад и тя се омъжила повторно в село Гюргево (сега квартал на Сапарева баня). Завела там и двете си деца. Вторият съпруг обаче бил много беден, не можели да се изхранват. Затова един ден завел децата в гората и ги оставил в района на м. Света Варвара. Върнал се вкъщи, жената го попитала за децата и като разбрала какво е направил мъжът, казала, че ако Бог реши, ще оцелеят. Впоследствие преценила, че е сгрешила, и разказала за случилото се на бившия си свекър. Дядото отишъл в гората, намерил внучетата си невредими и ги прибрал. Когато ги попитал как са се спасили посред нощ в планината, едното казало, че ги е запазила жена, покрила ги с наметало. Разказало, че наблизо имало диви животни – мечки, вълци, но те не се доближили до тях. След 4-5 години дядото завел децата в черквата „Св. Четиридесет мъченици” в Сапарева баня. Там едното от тях посочило една икона и казало на дядо си, че това е жената, която ги е опазила. Човекът разпознал, че това е света Варвара”, разказа отец Филибев.
За кръста, който свещеникът и вярващите в курорта искат да издигнат, също се чака разрешение от общинските съветници. „Мястото е 1,8 дка и чакаме да ни дадат право на строеж. Преди години там изградихме параклиса „Свети Тодор”, като много помогна Стефан Косовски. Сега също има човек, който е готов да помогне, но не иска да се афишира. Параклисът „Свети Тодор” се намира на същата надморска височина, на която са манастирът „Свети Стефан” и местността Света Варвара. И трите свети места могат да се превърнат в прекрасна дестинация за религиозен туризъм, което е целта ми. В Сапарева баня има балнеоложки и ски туризъм, но аз искам да направим нещо и за вярващите. Има посещаващи града хора, които милеят за Бога, и трябва да помислим и за тях. Ако се постави този кръст над града, той ще се вижда още от магистралата, Сапарева баня ще се очертава. А неделното училище ще е от полза за децата. Намеренията ми са то да заработи от 2022 г. в параклиса „Рождество Богородично”. Там има възможност, прокарани са ток, вода. Има и спонсор, готов да помогне”, посочи отец Филибев. Снимка: Кмета.бг