Издигане на българския флаг пред Паметника на Незнайния воин даде начало на официалните чествания за 3 март

Хиляди хора изкачиха историческия връх Шипка в знак на признателност към загиналите за свободата на България

Официалните чествания за 143-годишнината от Освобождението на България от османска власт започнаха пред Паметника на Незнайния воин в София. Там с гвардейски ритуал беше издигнато националното знаме.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов прие рапорта на началника на почетния караул, а под звуците на представителния духов оркестър четирима гвардейци пренесоха тържествено националния трибагреник.

Прозвуча химнът на България, а знамето бе издигнато на фона на артилерийски салют от 20 залпа.

На Паметника на Незнайния воин бяха поднесени венци и цветя. С минута мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Десетки поднесоха цветя на Паметника на Незнайния воин. Пред президентството се проведе тържествена смяна на почетния караул.

Въпреки че тържествата на Шипка официално бяха отменени заради пандемията, хиляди хора изкачиха историческия връх в знак на признателност към загиналите за свободата на България.

На Шипка отидоха и президентът Румен Радев, и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Последните 100 стъпала до Паметника на Свободата бяха изпълнени от хора с развети трибагреници, дошли от различни краища на страната.

Към 12,30 часа тържествената част на историческия връх Шипка пред Паметника на Свободата приключи. Мнозинството от хората, дошли да поднесат цвете и да честват 143 години от Освобождението на България, продължиха с разходка в националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, където днес входът до 18 часа е свободен.