Издирват румънски туристи, навлезли в едно от Седемте рилски езера

Охранителите на Национален парк “Рила” и полицията издирват румънски туристи, навлезли да се къпят в Долното езеро при Седемте рилски езера. За инцидента е сигнализирано още миналата седмица, има и качен клип в социалните мрежи. Нарушителите все още не са открити, предаде БНР.
Двама румънски туристи били засечени в Долното езеро от охранителите на НП „Рила“, които им наредили незабавно да излязат. След това им потърсили документи за самоличност, за да им съставят констативен протокол за административно нарушение, но румънците отказали и си тръгнали заедно с групата техни сънародници, които били при езерата.
На място пристигнали и полицаи от участъка в Сапарева баня, които впоследствие предприели действия за установяване самоличността на румънците. Нарушението е документирано с видеоклип, направен от охранител в НП „Рила“, който се появи в социалната мрежа. На него обаче се вижда, че румънците, нагазили в езерото, са седем, а не двама. Влизането и изобщо нагазването, миенето, прането по Седемте езера е забранено, санкцията започва от 500 и стига до 5 000 лева.
От НП “Рила” обявиха в началото на сезона, че контролът ще бъде засилен. М.г. сърби се къпаха в едно от езерата, не бяха установени и не последва санкция. Цял фолклорен ансамбъл от Дупница преди години влезе с костюмите в друго езеро, така и не се разбра, дали и в този случай беше наложена санкция. Досега охраната на парка се оказва безпомощна да предотвратява такива инциденти, коментират планирани.