Полицаи и горски разкриха незаконен цех за дървесина в Говедарци

Снимка: Архив

Незаконна дървесина установиха в Самоков и Костенец при специализираната полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, проведена на 24 януари в София област.

Около 11.30 часа от служители на РУ-Самоков и Регионалната дирекция по горите е извършена съвместна проверка на нерегламентиран обект за преработка на дървесина в с. Говедарци. Установено е съхранение на 0.5 кубика иглолистна фасонирана дървесина и 2 кубика иглолистни изрезки, немаркирани с производствена марка и без документи за произход. В непосредствена близост до имота са установени четири немаркирани иглолистни секции. От горските инспектори са съставени констативни протоколи и два акта. Дървесината е  задържана и предадена за отговорно пазене. По случая е регистрирана преписка. Съвместно със служители на Главна дирекция „Фискален контрол“ в НАП са инспектирани общо шест търговски обекта на територията, обслужвана от РУ-Самоков. За  констатирани нарушения по чл. 7, ал.1 и чл. 27 от Наредба №18/2006 г. на Министерство на финансите са съставени три акта. Регистрирана е преписка по случая.

Около 16.30 часа автопатрул спрял за проверка в с. Костенец лек автомобил „УАЗ“, управляван от жител на селото. В товарния отсек униформените установили около 2.5 кубика дъбова дървесина без контролна горска марка и превозен билет. Незаконно добитата дървесина и автомобила са иззети от извиканите на място горски инспектори. Водачът е задържан за срок до 24 часа; съставен му е акт. По случая е регистрирана преписка за извършено престъпление по чл. 235 от НК.