Изключиха единайсетокласник, заплашвал учителя Антон Ишев в Математическа гимназия в Благоевград, Георги: Той ме нападна, защото нарекох колегата му Влади

Директорът Николай Каращранов: Наказанието е за грубо поведение

33-01-07-vladimir-stoianov3
Владимир Стоянов

Единайсетокласникът Георги К. е изключен от училище сред скандали с преподавателите му в елитната Математическата гимназия в Благоевград.

До крайната мярка се стигнало, след като гимназистът бил уличен в нападение над учителя по физическо възпитание Антон Ишев.

33-01-07-karahtranov
Николай Каращранов

Директорът Николай Каращранов свикал спешен педагогически съвет и учителите решили да преместят Георги в друго училище.

33-01-07-anton-ihev2
Антон Ишев

Единайсетокласникът обаче смята, че няма провинение. Ето какво разказа той: „Случи се преди няколко дни в часа по физическо при г-н Владимир Стоянов, ние, учениците, много обичаме г-н Стоянов, той е като наш приятел и мисля, че такива трябва да бъдат учителите, които искат да възпитават младото поколение, затова си позволих да го нарека Влади, но го казах с цялото си уважение към него, въпреки това вчера на съвета аз се извиних за това, че съм го нарекъл така. Та поисках топка от г-н Стоянов, но той бе зает нещо да говори с другите ученици, така и не ме чу, затова отидох да си взема сам топка.

Изведнъж на коридора ме посрещна г-н Ишев, който, без да очаквам, ме хвана и стисна здраво за лакътя и каза: “Кой си ти бе, келеш, та да наричаш така учителя си”, почна да ме дърпа и гони в салона, аз просто не знаех защо го прави, попитах какво съм направил и изведнъж той ме хвана и ме вкара в стаята с топките. Запречи вратата с крак и взе да ме бута, удари ми шамар, продължи да ме нарича с обидни думи и тогава в опит да изляза го бутнах с вратата, която успях за отворя, това е.

Съучениците ми видяха, че нито съм го бутал, нито ударил, напротив – бях уплашен от поведението му, което не си обясних. Пак казвам – извинявам се на г-н Стоянов, че го нарекох Влади, но той е един от най-добрите учители в гимназията със съвременен подход, това в никакъв случай не означава, че не го уважавам. Дори ако някой го изкара виновен, че ни позволява да го наричаме така, аз съм сигурен, че съучениците ми ще направят протест”, разказа Георги.

Директорът на Математическата гимназия Николай Каращранов обясни, че конфликтът между ученика и учителя е станал на 1 февруари и се е стигнало до заплахи. Той чул версиите и на двете страни.

„Вчера обстойно разгледахме случая на педагогически съвет и решихме ученикът да бъде наказан с преместване в друго училище. Наказанието е за грубо и непристойно поведение и за отправяне на заплахи. Протоколът от педагогическия съвет внесох при началника на инспектората”, обясни директорът Н. Каращранов. В края на миналата година същият ученик е получил същото наказание – „преместване в друго училище”.

”Всички ученици за мен са еднакви и се търси вариант, за да не се стигне до най-тежкото наказание. Разговаряно е няколко пъти с родителите, но те не са взели мерки още при предишното наказание”, обясни още директорът.

От РУО – Благоевград трябва да излязат със становище до дни дали ще уважат решението на педагогическия съвет за преместването на ученика.