Изкупиха за една вечер картините на Фанка в Перник

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата в галерия „При кмета“

Вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на община Перник Станислав Владимиров и областният управител Людмил Веселинов откриха изложбата “Тя: с душата на дете и все по-цветно и усмихнато сърце” на Фанка Борисова. Изложбата бе подредена в галерия “При кмета” по случай Международния ден на хората с увреждания. Тя гостува в Перник е по покана на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания.

„Фанка Борисова е на 42 години. Живее в дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в град Баня. От раждането си живее по домове, никога не е имала свое семейство. Рисува, за да избяга от неприятните мисли, но не с четки и бои като всички художници, а с каквото намери“, каза водещият на събитието Валентина Методиева.

„Тази вечер сме свидетели на това, че в един човек са събрани толкова много талант и голямо човешко сърце. Те принадлежат на Фанка“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя добави, че нейното творчество, цялата феерия от цветове и образи ни кара да излезем от проблемите, които ни заливат от всякъде. „Нека докато разглеждаме прекрасните произведения на талантливата Фанка Борисова да излезем проблемите на ежедневието си, да забравим езика на омразата, който ни разделя и да проумеем философията и мъдростта й“, призова вицепрезидентът.

Талантливата Фанка Борисова сподели, че почти всеки ден рисува. „Водят ме спокойствието и радостта. Това е моят живот. Аз рисуването много си го обичам“, каза още тя. „Мечтаех да се реализирам с рисуването и с това да преуспея, за да мога да помагам на домовете, в които съм била. Аз там пораснах и видях всичко. Донякъде знам какво е да нямаш. Направо си знам какво е да нямаш, видях какво е липсата”, сподели Фанка. Тя подари своя картина на вицепрезидента, а многобройните гости на изложбата купиха всички произведения на Фанка. Те обаче ще могат да бъдат видени от перничани в галерията до 23.12.2022 г.