Изложба „Зографъ“ пренесе красотата на Света гора и Зографския манастир в Банско

В Дома на изкуствата в Банско беше открита изложбата „Зографъ“ на журналиста и фотограф Румен Жерев със снимки от Света гора и Зографския манастир. Фотографиите са заснети през 2009 г. и 2010 г. и представят красотата на манастира, монашеския живот и природни картини, каза при откриване на експозицията директорът на Музеен комплекс-Банско Светла Барякова.


Почетен гост на събитието, което е първото от поредицата, посветени на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му и 260 години от написването на История славянобългарска, бе Негово Всепреподобие Гавриил, епитроп на Зографския манастир. В изключително интересната си беседа йеромонах Гавриил разказа за историческото минало, което е формирало Отец Паисий като човек и като монах, както и за създаването на История славянобългарска. Мисля, че един монашески поглед върху „Историята“ е най-автентичният поглед върху този текст, който отразява изцяло българската ни история, посочи той.
Йеромонах Гавриил допълни, че Паисий пише с монашески подход, който изразява чистотата на вярата и убедеността, че историята е Божий промисъл.
Лично нашето мнение в манастира е, че именно затова и успява тя да повлияе, да въздейства по такъв начин на хората, че да се обедини тяхното съзнание и това да доведе до нашето Възраждане като хора, които не са мислили, че някога може да има държава, сподели монахът.