“Изложба на Библията” гостува в Кюстендил по повод 150 г. от българския й превод

През 2021 г. се навършват 150 г. от съвременния превод на Библията, известен още като превода на Петко Славейков. Във връзка с кръглата годишнина фондация “Извор на бъдеще” прави поредица от събития в цялата страна, посветени на произхода на свещената книга и нейния принос в историята на българската духовност, култура и самосъзнание. Това съобщиха от общинския отдел “Култура и духовно развитие” в Кюстендил.
От 3 до 5 октомври жителите и гостите на Кюстендил ще могат да посетят “Изложба на Библията”, в която на специални информационни пана ще бъдат показани пътят на свещения текст през историята и неговата духовна стойност и непреходност. Своите знания за книгата на книгите посетителите могат да проверят на интерактивната стена към изложбата, допълниха от общинския отдел. Ще бъде показана и прожекцията на филма “Битката за кутията”, посветен на юбилея на Славейковия превод на Библията.
Организатори на инициативата са Националният литературен музей към Министерството на културата, Центърът за славяно-византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” и Университетското издателство “Св. Климент Охридски”.