Изложба на домашни уреди пренесе Кюстендил в първата половина на 20-и век

Изложбата на Национален политехнически музей – София „Техниката у дома през първата половина на 20-и век”, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата, е експонирана в изложбената зала на джамията “Ахмед бей” – един от обектите на Регионален исторически музей-Кюстендил.

Тя запознава с начините на организиране и поддържане на доброто домакинство, с това как техниката помага за приятното прекарване на свободното време, как тя участва в постигането на успешни социални контакти и в подготвянето на модерните за времето си забавления. Някои от експонатите са свързани с ежедневните дейности – готвене, чистене, гладене, пране и т.н., а други – с хобитата, поддържането на добрия външен вид, с приготвянето и консумирането на любими храни и напитки и т.н.

Изложбата включва 50 различни домашни уреда, ползвани през първата половина на миналия век – времето на навлизането на електричеството в жилищата и на идеята за функционално обитаване на дома. Акцентът е върху промяната, настъпила в ежедневието, при навлизането на електрическите уреди, непознати до този момент, в контекста на градското жилище. Като илюстративен материал са подбрани автентични реклами и забавни текстове от тогавашната преса.