Изненада! Перник с депутат от ДПС, левите аут от парламента

Драматични събития около мандата на „Има такъв народ” в област Кюстендил, привикват се хора от листата в НДК

Перник поднася една от изненадите в новия 47-и парламент. Това сочи разпределението на мандатите към този момент.

За първи път в историята си миньорският град ще има депутат от ДПС. И отново за първи път – БСП остава без народен представител от Перник. Това предизвика остра реакция от страна на социалистите, които изразиха несъгласието си в официална позиция.

При завъртането на мандатите на жълтите павета отиват Александър Несторов от ДПС и екологът Зорница Стратиева от „Демократична България“. От „Продължаваме промяната“ влиза юристът Никола Минчев, а от ГЕРБ-СДС – бившият финансов министър Кирил Ананиев. Ако Минчев влезе от друг район, мястото е за урбаниста Юлия Иванова. Припомняме, че парламентарните избори в Перник бяха спечелени от ГЕРБ с 32.87%. Втора политическа сила е „Продължаваме промяната“ с 24.28%. На трето място е БСП с 12.19%, четвърти са „Има такъв народ” с 10.48%, на пето място са „Възраждане”, шести са „Демократична България“. ДПС е едва на седмо място с малко над 1 процент от гласовете.

Големият печеливш – Александър Несторов, бе водач на листата на ДПС в Перник. 32-годишният политик е дипломиран бакалавър по финанси от университет в Лондон. В България е завършил право, магистратура „Противодействие на корупцията“.

Листата на БСП-Перник се оглавяваше от Стоян Мирчев, който бе поставен под номер 1 от бившия вече лидер на Столетницата Корнелия Нинова.

В сряда Изпълнителното бюро на БСП в Перник излезе с позиция, в която остро осъжда създалата се ситуация.

„Изпълнителното бюро на БСП-Перник и пернишките социалисти категорично не приемаме ДПС да има народен представител от Перник с подкрепата, която получиха в областта – 1.57%, или 650 гласа. Заявяваме несъгласието си гласовете от Турция да определят подредбата на народните представители от Пернишко. БСП е трета политическа сила в областта с подкрепа на 12.19% от избирателите, което е с над 2% от средния резултат на партията в страната. Няколкото хиляди избиратели, подкрепили коалиция „БСП за България“, са наказани от политическата класа и политическите игри у нас“, се посочва в документа.

В другите две области в Югозападна България – Кюстендил и Благоевград, разпределението на мандатите е очаквано, но не и лишено от драматизъм. Изненади се очакват при мандата на „Има такъв народ”, тъй като Виктория Василева е водач на листата и за област Благоевград. И до момента обаче няма ясен отговор кой ще влезе в парламента, ако тя отстъпи мандата си в Кюстендил. Партията води преговори в НДК със Снежана Траянска, но до късно в сряда не се знаеше какъв е развоят от тях. В същото време с най-много лични преференции след водача е поставената под номер 5 в листата Теодора Ганева от Рила. Сред членовете и симпатизантите на партията се коментира, че е възможен сценарий, при който местните кандидати да бъдат принудени да се откажат от позициите си за сметка на хора от друг избирателен район. Ако това се потвърди, то доверието в „Има такъв народ” ще бъде сринато, а разочарованието ще бъде пълно, коментират привърженици на партията на Слави. Още повече че за подобни политически машинации пръв алармира бившият кандидат за народен представител от 10-и МИР-Кюстендил Николай Златарски, който бе поставен в подобна позиция.

От „Продължаваме промяната“ влиза финансистът Георги Стамов. Депутати от района отново ще са бившият вътрешен министър Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС), Бойко Клечков („БСП за България“).

От Благоевград, където мандатите са общо 11, „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ-СДС ще имат по трима депутати. От новата формация в парламента влизат преподавателят по финанси в Американския университет в Благоевград Андрей Гюров, предприемачът в региона Владимир Табутов и юристът Екатерина Димитрушева, а от партията на Бойко Борисов – бившият транспортен министър Росен Желязков, рекордьорът по преференции Стефан Апостолов, който е бивш депутат, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, и инженерът Костадин Стойков. Третата сила – ДПС, ще има два мандата – единият е за санкционирания по закона „Магнитски“, завърнал се в политиката бизнесмен Делян Пеевски, а другият – за зам.-председателя на ДПС Халил Летифов, но ако те изберат да влязат от други места, депутати ще са следващите в листата – Елхан Кълков и Ибраим Зайденов. От „БСП за България“ депутат пак е хематологът проф. Георги Михайлов, а от „Демократична България“ – юристът Иван Димитров. От „Има такъв народ“ в парламента влиза партийният секретар Виктория Василева, но ако тя избере да е депутат от друг регион, мандатът е за досегашния депутат Анита Коцелова.

След третите за годината парламентарни избори в новото Народно събрание ще има 240 депутати, разпределени както следва:  „Продължаваме промяната” – 67, ГЕРБ-СДС – 59, ДПС – 34, “БСП за България” – 26, “Има такъв народ” – 25, “Демократична България” – 16, а “Възраждане” – 13. Окончателно броят на мандатите и имената на избраните трябва да бъдат обявени от Централната избирателна комисия в следващите дни.