Изпотрошени варели тормозят живеещи на ул. „Мадара” в Дупница

Васил Димитров (вляво) и Иван Христов

Общината: От отдел „Екология” ще направят проверка

 

Изпотрошени варели за смет затормозяват дупничани. За проблема алармира Васил Димитров от кв. „Спартак” (по-известен като Горна махала) – пенсионер и дългогодишен певец в черковния хор. Васил, който след 4 месеца навършва 90 години, обясни, че се принудил да свали капака на боклукчийския съд, за да го приспособи като дъно. До „рационализацията” с подръчни материали прибегнал, след като дъното на варела се изпотрошило. Васил Димитров и негови съседи са категорични, че съдовете за боклук, които ползват, са за изхвърляне и трябва да им бъдат доставени нови.

Спаска Чалева

„През 2018 г. синът ми подаде молба в общината за нов варел на мое име. 2019 г. получихме съобщение, че имаме право на варел. 2020 г. капака го сложих за дъно. Дъното беше паднало. И не се знае докога ще е това. Боклукчиите, дето идват да събират сметта, викат: „Абе, идете да ви дадат варел”. Вижте какво представлява и варелът на ортака Иван Христов. И той е на същото положение. И той плаче за варел”, оплака се Васил Димитров, който живее на ул. „Мадара” 5. Възрастният човек е убеден, че при изсипването на пепел от печка на твърдо гориво през зимата варелът няма да издържи и отново ще остане без дъно.

„Вече е невъзможно да се ползва тоя варел. Като дойде зимата, като започнем да слагаме сгур от печката, всичко ще изпадне. Изпадне ли, трябва да взимам чували. 2 години чакам за варел и нещо трябва да се предприеме”, допълни дупничанинът.

„И нашият варел трябва да се изхвърли. Щерката се занимава, дала е заявление, но още сме си със стария варел”, каза 86-годишният Иван Христов, живеещ на „Мадара” 5 „а”.

Варелите на оплакалите се

Димитров и Христов обясниха, че на въпроси кога ще им осигурят варел, общинската служителка, приела заявленията, отговаряла, че не знае. Че има подобен проблем, сигнализира и съседката на двамата възрастни мъже – Спаска Чалева, която живее срещу тях, в къщата с номер 6 на същата улица. Спаска е трудноподвижна заради заболяване на долните крайници. За да ходи, ползва помощно средство. Живее сама, тъй като децата й са в чужбина от години. Затова не е уведомила общината, че има нужда от нов варел.

„И моят варел е пробит. Той е тук повече от 40 години. Заварих го, като се ожених – дошла съм в тая къща на 1 януари 1976 г. От тогава до сега не е сменян. Снахата го боядисва, за да не е толкова грозен, но вижте в какво състояние е. Плащаме си и данъците, и таксата за смет, но… Не мога да отида в общината да си подам молба за нов варел, защото едва ходя, а децата ми са в чужбина”, каза Спаска Чалева.

За коментар и съдействие се обърнахме към говорителя на общината.

„Въпросният господин Димитров е подал заявление за нов сметосъбиращ съд през месец август 2019 година, а не 2018 година. Съгласно новия договор, сключен между община Дупница и фирмата, извършваща дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване на 28.08.2020 година, се прави от отдел „Екология” инвентаризация на съдовете, както и на постъпилите заявления. След като бъде направена проверката, новите съдове ще бъдат доставени за ползване според потребностите.
Всички заявления за съдове, подадени до юни месец 2019 година в община Дупница, са разгледани и основателните молби за съдове са изпълнени”, гласи отговорът на пиара Христо Апостолов.

Юлияна КОЛЧАКОВА