Home Новини Свят Израел информирал САЩ преди въздушните удари срещу базата в Сирия

Израел информирал САЩ преди въздушните удари срещу базата в Сирия

Автор:

)

Израел е информирал САЩ за плановете си да атакува в Сирия през нощта. Това са разкрили двама американски правителствени служители пред NBC.

Те са потвърдили, че израелските военни са извършили удара по военновъздушна база в Сирия, нещо, което Израел официално не призна, като това е част от политиката му да не поема пряка отговорност за действия в Сирия

 Русия обвини Израел за удара срещу военната база в Сирия

Израел засега не е коментирал

При предишната американска администрация на Барак Обама Израел се оплака на няколко пъти, при които американски правителствени служители разкриха пред медиите, че Израел е отговорен за удари в Сирия. Този път обаче Израел вече беше обвинен публично за нападението от Русия, която осъди атаката.

Все пак потвърждение от страна на американски официални лица за действия, за които Израел официално не е поел отговорност, е необичайно събитие в отношенията между двете страни.

Сирия и основният ѝ съюзник Русия обвиниха Израел за извършването на нападението по военновъздушната база край град Палмира, при която загинаха 14 души. Сирийската държавна телевизия първоначално обвини САЩ за удара, но Пентагонът отрече, че САЩ са извършвали какъвто и да е удар в Сирия.

Рами Абдул Рахман, който ръководи Сирийския център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, заяви, че повечето от 14-те убити са били или иранци, или членове на подкрепяни от Иран групировки, като по-късно беше потвърдено, че сред загиналите има двама иранци.

От Кремъл обявиха, че Москва не е била информирана предварително за каквито и да е предстоящи въздушни удари. Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, посочи пред журналисти, че Израел не е говорил с руския президент пред въздушния удар, въпреки че в сирийската база може да са се намирали руски съветници, което той определи като “причина за безпокойство за нас”.

Според руските военни два израелски изтребителя Ф-15 са извършили въздушните удари.

error: Хубав ден :)