„Изтъкаха” “Балканска черга” от над 300 зелника, баници и питки в село Шишковци

Над 300 зелника, баници, питки и сладки изкушения бяха наредиха на 80-метрова черга.
  • Малина Александрова спечели първа награда категория „Зелници“, най-добрите си тръгнаха с грамоти, брашно и олио

 

Кюстендилското село Шишковци събра на една трапеза над 3 хиляди българи, сърби и македонци на единствения по рода си Международен фестивал „Балканска черга“. Върху 80-метрова домашно тъкана черга бяха аранжирани над 300 зелника, баници и питки. Десетки бяха тези, които искаха да вкусят от тестените изкушения, а някои дори броиха по 20-30 лв. за зелник.

Как се прави мътеница в бутимо

Над 150 изпълнители на народни песни и танцьори огласиха мегдана и разлюляха земята в центъра на селото на Майстора. Песните и танците не стихват, както и всички атракции, които бяха подготвили организаторите – Борислав Крумов и кметът на селото Климент Терзийски. Двамата заедно с кмета на община Кюстендил Петър Паунов откриха тридневния фестивал.

“Този фестивал го правим с цел да запазим българщината, традициите и духа на това, което са вършили, пели и играли нашите баби и дядовци. Да го покажем на по-младите и да го предадем нататък. С годините фестивалът достигна огромни мащаби както по посещаемост, така и по интерес от всички краища на страната ни”, каза Климент Терзийски и допълни, че в първите години на фестивала идвали предимно баби и дядовци, но сега на сцената се изявяват и много млади хора.

„Фестивала го има и ще продължи да го има, защото сме тук, защото сме заедно и така вече 9 години. При нас са нашите приятели от Пробищип, от Сърбия, от Босилеград, Григорий от Гърция и Лейла от Италия. Всичко това показва, че „Балканска черга” се разстиля, „Балканска черга” покрива все повече територии“, заяви на откриването на празника Борислав Крумов.

С фолклорни изпълнения началото на “Балканска черга” дадоха Димана Крумова, Сияна Крумова и Веселина Сиракова. Тази година на празника се очакваше да пристигне и международно известната крава Пенка, но тя не успя да присъства. Въпреки това нейният лик посрещаше в центъра на селото всички многобройни гости на единствения по рода си празник.

„Идеята ни бе с Пенка да направим демонстрация на пътя на млякото. В крайна сметка успяхме – показахме нагледно как се прави мътеница в бутимо, как се приготвя масло“, обясни Крумов.

През тази година атракция стана изградената къща за занаяти в центъра на селото. Фестивалът впечатли със своя колорит, пъстрота и изобилие от всякакъв вид храна, алкохолни питиета, сладки изкушения, уникални произведения на изкуството, както и стари забравени занаяти.

Представители на община Босилеград демонстрираха приготвянето на качамак и каша с пръжки, като всеки от присъстващите можеше да опита. На дългите черги бяха поставени донесените от сръчните домакини баници, зелници, пити и сладкиши. Компетентно жури определи победителите.

В категория „Питки“ победата грабна Лепа Славова, следвана от Гълъбина Ганчева и Олга Галева. Най-добра в категория „Сладкиши“ бе Мирослава Иванова, второ и трето място заеха Габриела Младенова и Лиляна Коларова.

Малина Александрова е майсторката в категория „Зелници“. Сашка Таваличка и Лидия Гъркова се наредиха след нея. В категория „Баници“ победата грабна Благородка Кирилова. Райна Лулева и Мирела Гешева останаха втора и трета.

За изминалите три почивни дни хората, които преминаха през фестивала “Балканска черга”, не останаха разочаровани. Те се насладиха на старинните неща, останали от векове, и видяха красивото настояще в село Шишковци.

Фолклорните изпълнения на Бойка Дангова, Василиа Петрова и Нанси донесоха много емоции и радост сред гостите, като празникът продължи до късните часове.