Илин Димитров: Имаме рекорден брой плажове със син флаг, предлагаме по-добро качество на същата цена

Основен проблем при хотелиерите и ресторантьорите в момента е образованието и липсата на кадри

Тази година България има рекорден брой сини флагове по плажовете – 21. Това означава, че плажът е чист, водата е хубава. Това каза в “Денят започва” министърът на туризма Илин Димитров. Това лято няма да има почти никакво увеличение на плажните аксесоари. Очаква се туристите да получат по-добро качество на същата цена.

Ръстът на туристическите услуги у нас е около 30%, а в други държави между 40 и 70%, така че ние стоим добре като цена-качество, каза Димитров. Това лято очакваме и около 200 000 украински туристи, каза още той.

На шесто място сме по възстановяване на туризма в света и на десето по ръст на приходите от туризма.

Основен проблем при хотелиерите и ресторантьорите в момента е образованието и липсата на кадри.

Димитров заяви още, че България се връща във върховете на световния туризъм и доказателство за това бе работната сесия на Регионална комисия “Европа” към Световната организация по туризъм към ООН, която се проведе у нас. Страната ни беше избрана за член на Изпълнителния съвет на световната организация по туризъм.

Сред присъстващите на сесията бяха министри и делегации от 40 държави. По данни на световната организация това е най-голямото събитие като брой министри в Комисия “Европа”, което някога е правено./БНТ