Илия Златанов за безопасността на асансьорите в страната: Постоянно подаваме сигнали, но не получаваме отговор от никъде… Кому е изгодно!?

В агенцията се изразходват 12 милиона лева от бюджета без видими усилия за постигане на безопасност, смята асаньорния бос

 

Институциите, които трябва да наблюдават и контролират асаньорите в страната, не си вършат работата. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Илия Златанов, главен секретар на Асоциация на производителите и вносителите на асансьори.

Според Златанов институциите, които трябва да наблюдават и контролират, не си вършат работата, защото там цари пълно безхаберие и незаинтересованост и престъпна небрежност. „Ако трябва да ги изброиме, това са Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, Министерството на икономиката, а също и голяма част от бранша“, каза той.  По негово мнение за някого това е неизгодно. „Знаете, тези сладки думи “бакшиш” и “рушвет”, които при нас са приети като национална традиция, трябва да изчезнат. Винаги си задаваме въпроса кому е изгодно. Значи за тези хора това е изгодно и това, че постоянно има пострадали. Двете асоциации даваме постоянно сигнали, последният сигнал ни е от 15 декември 2015 г., когато асансьор откъсна на едно детенце пръстчетата. Не получаваме никакъв отговор от никъде. На някои сигнали даже получаваме смешни отговори. Казвам го в преносен смисъл – например, асаньорите не противоречат на правилника на гражданското въздухоплаване – нещо от този род. В самата Държавна агенция по метрологичен и технически надзор асаньорите като ниво на опасност са на същото ниво като този, който уби детенцето. И там не се вземат мерки. Напротив, те по всякакъв начин се опитват да отстранят всякакви от страни искания за привеждане на безопасност. Аз предложих преди година и половина да приведат асансьора в тази агенция в безопасност –  в три точки на безопасност по европейски стандарти и да показват – ето единият е приведен в безопасност, а другият не е приведен, но те ми отказаха. Явно статуквото им изнася. Защото там са събрани 300 човека, които не знаят за какво са.  Мога да ви кажа, че в целия нормален свят, включително Русия и Китай, които ги обвиняваме в недемократичност, няма държавен технически надзор. Навсякъде надзора е частен, а има надзор на пазара от държавата, който контролира наздорните органи , т.е. контролът е двустепенен. При нас е едностепен – две в едно. Самата  агенция прави превантивен контрол и самата тя контролира как прави превантивния контрол. За тази агенция се изразходват 12 милиона лева от бюджета или по 1 млн. лв. на месец,  без видими усилия за постигане на безопасност“, обобщи Златанов.

На въпроса какъв процент от жалбите им получават отговор, Златанов посочи, че това, което са получавали, не са отговори, а измъкване.

Мобилните комуникатори, които бяха въведени, също не допринасят за безопасността на асньорите, смята той. За същата цена е може да бъдат сложени две предпазни устройства. Едната е за претоварване на асньорите, а другата – предпазен щит. Заради липсата на тези устрояства през последните години имаме 5 загинали. По негово мнение въпросът е в корпоративните и частни интереси, а не в безопасността и здравето на хората.

Как един стар асансьор може да стане безопасен? На този въпрос Златанов посочи въвеждане на три точки в съответствие – кабинна врата, устройство за претоварване и предпазен щит.

„Между 2200 и 2500 лв. са средствата, необходими за обезопасяване на старите асансьори. Сравнете тези пари с живота на едно дете – колко струва един детски живот? Да сравняваме живота и здравето с пари е нелепо“, посочи Златанов. Според него социализмът ни е научил на колективна безотговорност. Когато нещо е общо никой не се интересува. „Това трябва да се регламентира с политическа воля от органите, които контролират. Защото, както е по пътищата, ако няма камери ще караме с 300 км.“

Според него известяващите устройства помагат на безопасността колкото босилек ще съживи покойник. Корпоративният интерес на мобилните оператори допринесе да се поставят такива без реален ефект. Асаньорът, където загина момчето, имаше такъв, но какво помогна на това дете!?“ попита той. И допълни, че за кабинните врати – само до Св. Синод не са писали  писмо.

„Различни калинки от агенцията им се търси място, за да получават заплати, местят се на различни постове, докато стигнат до пенсия. Никой не ги притиска да си вършат работа. Самолетът е без пилот“, коментира още Илия Златанов.

„Една година се събирахме браншовете за въвеждане на европейски норми. Цял свят се придържа към европейските стардарти. Ако имате такъв сертификат, се признава и в САЩ, и в Китай…. Ние сме приели европейските норми от 1984 г. със специална конвенция, но не се прилагат. Явно някому е неизгодно“, каза още той и допълни: „А от къде трябва да се тръгне – зависи и от вас, медиите. Защото сега е загинало детенце, а то може да е и ваш роднина… Другото е с тази платформа – те отговарят на друга директива, защото производителят носи отговорност. Но да се скъса въже при товарене – това е груба небрежност или някаква самоделка. Повдигал съм въпроса и за ескалаторите – ползват се от много хора и никой не ги наблюдава. В България се вкарват много ескалатори, дори и от Занзибар, които не отговарят на европейските стандарти. Всички – метро, жп гари и т.н. трябва да отговарят на едно изискване „хеви дюти“ – т.е. повишена норма на натоварване. При нас се търсят евтини ескалатори, а не безопасни, и един ден ако се случи нещо лошо, тогава ще викаме…“, завърши Златанов.

Видео