Илия Шаламанов-Тренков: В Петрич футбол се играе навсякъде – на улицата, в парка, в двора, в училище

Дядо ми е бил легендарен вратар в града, споделя талантливият страж на ЦСКА, който мечтае да играе за Австралия

Талантливият вратар от школата на ЦСКА Илия Шаламанов-Тренков мечтае един ден да пази на националния отбор на Австралия. Това разкри самият той в интервю за FTBL.au.

Младият страж е роден в Бризбейн, но няколко години по-късно се мести със семейството си в България. През 2014-та той се присъединява към школата на ЦСКА. В момента Шаламанов-Тренков е под наем в Литекс, като от началото на сезона има 17 мача за “оранжевите”, в които е опазил вратата си “суха” четири пъти, разказва Sportal.

“Роден съм през 2002 година в Бризбейн. Баща ми работеше за Бризбейн Бронкос (б.р – отбор по ръгби), докато майка ми бе учител по английски. Те обаче взеха решение да се върнат в България, за да могат да се грижат за възрастните си родители. В следващите 10 години живях в Петрич – родният град на майка ми и баща ми. Там установих, че футболът много ме влече. Започнах да тренирам, когато бях на 8 години. Смених няколко позиции преди да разбера, че мястото ми е на вратата”.

“В малък град като Петрич футбол се играе навсякъде – на улицата, в парка, в двора, в училище. Може би ми е зададено генетично да съм вратар, тъй като дядо ми е бил легендарен вратар в града”.

“Пристигнах в ЦСКА през 2014 година. Доведоха ме две от легендите на клуба – Джевизов и Гаганелов. Избрах ЦСКА, който имаше сериозни финансови проблеми пред друг отбор, който по това време бе най-силният финансово клуб в България. Не съжалявам. ЦСКА е най-великият отбор в България. Това е клубът с най-много титли на страната, който е създал играчи като Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Стилиян Петров и много други”.

“За да бъда готов за големия футбол ръководството на ЦСКА реши да ме прати под наем в отбор от втората професионална лига. Сега играя редовно за Литекс. Имам повече от 30 официални мача и мисля, че съм най-младият професионален вратар в България. Нивото на футбола е добро. Играят предимно българи”.

“Роден съм в Австралия и се надявам един ден да играя за националния отбор. Да, имам и български паспорт, но това е моето решение. Австралия винаги е имала добри вратари – Марк Шварцер, Марк Боснич, Мат Райън. Работя здраво всеки ден, за да имам кариера подобна на техните”. “Надявам се един ден да заслужа мястото си в титулярния състав на ЦСКА. Най-голямата ми мечта обаче е да играя за Австралия на Световно първенство и да се представя перфектно”, каза талантливият вратар.