Инвеститори от Виетнам може да привлече за областта водачът на БСП листата Румен Георгиев

Румен Георгиев

Първан Дангов в очакване за място от гражданската квота

Инвеститори от Виетнам, Венецуела и Република Северна Македония се очаква да привлече в Кюстендилска област  водачът на листата на БСП Румен Георгиев. Предполага се, че това е възможно, тъй като той участва в групите за приятелство и сътрудничество с тези страни в настоящия парламент. От официалната страница на Народното събрание научаваме още, че агрономът от Враца членува и в групите за приятелство с мощните икономически сили в света Китай и Русия. Пред него няма да стои и езикова бариера, тъй като е посочил, че владее руски език.

Очаква се през настоящата седмица окончателно да бъде утвърдена листата на червените в региона. Това ще се случи на Националния съвет на Столетницата. Драмата за мястото на Първан Дангов в листата на БСП не приключи и след Областния съвет на партията, който утвърди имената за листата в 10-и МИР-Кюстендил. Въпреки че заедно с Йордан Татарски от Кочериново не попаднаха сред номинираните, Дангов публично оповести, че крайното решение ще бъде взето от „Позитано” 20. Вероятно очаква името му да попадне в листата чрез гражданската квота. Това би било нарушение на устава на БСП, тъй като към момента Дангов все още е член на партията и не е редно да бъде включван на позиция, определена за хора, които са извън партийната структура, коментират местните социалисти. Междувременно напрежението и разочарованието от поведението му в лагера на червените расте. Голяма част от младежите, които членуват в партията и подкрепят настоящия депутат д-р Иван Ибришимов, изразиха разочарованието си от публичните прояви на Дангов.  Някои от тях се чувстват разочаровани и обидени от държането му още от времето на предизборната кампания. Те споделят, че са работили сърцато и с всички сили за спечелване на местните избори. След  загубата им обаче Дангов не е намерил сили и желание дори за едно благодаря. „Човек трябва да умее да печели, но и да губи с достойнство, още повече че резултатът му бе на кантар с резултата на М. Чимев. И всички ние сме допринесли по някакъв начин за това”, коментират социалистите.  В лагера на червените не одобряват и партийното му поведение. Запознати с дейността на БСП-Дупница твърдят, че Дангов не участва в нито едно събиране или обсъждане на въпроси, свързани с партията. „В крайна сметка всяка партия има своята дейност, която дори да е регулярна, я поддържа жива. Той не се е включил в нито едно партийно събрание или инициатива. Стои встрани и се държи менторски и обидено на всички. И това е основната причина да не бъде подкрепен за листата. Още повече че нееднократно самият той заяви, че няма желание да се кандидатира за депутат. В кой момент нещата за него се промениха – никой не може да гадае, но и никой не е длъжен да се съобразява с настроенията му”, коментираха хора от кухнята на БСП. Изводът им е, че единственото, което може да постигне, е дестабилизиране на местната структура и сриване на авторитета й преди изборите.

Първан Дангов

От своя страна привържениците на П. Дангов го подкрепят заради доброто му представяне на местните избори, неговата разпознаваемост и желанието за промяна в начина на управление на местната структура на партията. Симпатизантите му го намират и за един от най-дейните общински съветници на БСП, които гласно заявяват и отстояват позиция в местния парламент.

До края на настоящата седмица ще стане ясно дали в крайна сметка амбициите на П. Дангов за място в кандидатдепутатската листа ще получат благословия от „Позитано” 20. Още по-интересно ще бъде поведението му по време на предстоящата предизборна кампания. Очевидно конфликтът между него и местното ръководство няма да бъде потушен. За това говори и поведението му след Областния съвет на БСП, на който Дангов е заявил, че иска и търси обединение в името на крайната цел. Публичните му прояви от следващия ден обаче демонстрираха точно обратното поведение.

Медийните скандали  и вътрешното напрежение в БСП дотолкова изместиха фокуса, че обявяването на листата се превърна в тривиално събитие. След като всички вече знаеха, че водач е „спуснатият” отгоре Румен Георгиев, някак си за никого вече не беше интересно, че втори в нея се нарежда банкерът от Кюстендил Бойко Клечков. Третото място бе отредено за настоящия депутат д-р Иван Ибришимов. Областният  съвет определи четвъртото място в кандидатдепутатската листа за Елеонора Христова от Бобов дол. Петото място е за представител от гражданската квота. На шестата позиция бе номинират председателят на БСП-Дупница инж. Александър Анин. Седмото място зае адвокат Йордан Тодоров от Кюстендил, а осмото ще бъде отредено на коалиционните партньори. Листата бе утвърдена с явно гласуване от присъстващите 28 членове на Областния съвет на кюстендилските социалисти.