Инж.Любомир Спасов, ТЕЦ Бобов Дол:  С поетия ангажимент за намаляване на емисиите и отказване от сериозен приход от износ на ток, разменяме расов кон за проскубана кокошка

Предходното редовно правителство внесе в Европейската комисия План за възстановяване и устойчивост във вид, който не е гласуван от Народното събрание. В текста на документа България поема ангажимент да намали въглеродните емисии при производството на електрическа енергия с 40% до 2026 година.

За базисна година е взета 2019 година, което според енергийни експерти е в разрез с интересите на страната. През избраната година въглеродните емисии са значително по-малко заради намалената индустриална активност от ковид пандемията, което допълнително прави изискването още по-непосилно за изпълнение. От години за базисна се смята 1990 година, намалението на въглеродните емисии вече е изпълнено.

Поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 година спрямо 2019 година означава, че трябва да се редуцират с 10% всяка година. На практика, това означава целият комплекс Марица Изток да редуцира производството на електрическа енергия от 22 Гвч на 9,5 Гвч или да бъдат закрити почти всички по-малки централи в страната и частично да се запази именно този комплекс.

„И двата варианта не са добро решение, защото биха довели до изкарване от пазара на труда на десетки хиляди експерти по енергетика и минно дело, които няма къде другаде да приложат знанията и опита си, освен в този тип дружества в чужбина. А едва ли който и да било управляващ иска само за 2-3 години да изпрати в чужбина 100 000 обучени специалисти с техните семейства.“ каза инж. Любомир Спасов изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов Дол.

Експертът посочи, че се оказва, че при средна годишна борсова цена от около 260 евро/Мвтч приходите от износ на страната ще бъдат редуцирани с 3,2 милиарда евро. Електрическата енергия се реализира изключително лесно предвид огромния дефицит на европейския енергиен пазар.

„При изпълнение на ангажимента в замяна Европа ни обещава 6,3 милиарда евро, които само комплексът Марица Изток може да произведе за 2 години. С поетия ангажимент за намаляване на емисиите и отказване от сериозен приход от износ на ток, разменяме расов кон за проскубана кокошка.“ каза инж. Любомир Спасов.

Инж.Любомир Спасов посочи, че ТЕЦ Бобов Дол е едно от дружествата, които са част от коалицията „Анти 40%“, в която синдикати, депутати, министри, ръководители на ТЕЦ и мини, кметове, индустриални, енергийни и минни експерти се обединиха в обща цел, а именно премахване на поетите ангажименти за 40% намаление на въглеродните емисии до 2026 година. Според обединението изпълнението на поетия ангажимент ще доведе до разруха, която ще връхлети не само енергетиката, а и индустрията и социалната сфера.

Според експертите, присъединили се към обединението, моментално трябва да бъде свикан Консултативният съвет по Европейската зелена сделка за преразглеждане на текста в Плана за възстановяване и устойчивост и да се проведат преговори с Европейската комисия за промяната.

„Решението е не само отпадане на това безумно изискване, а и спешно изготвяне на Национална енергийна стратегия, но прецизно и чрез широко обществено обсъждане и съблюдаване на интересите на всички страни, които са потърпевши.“ каза инж. Любомир Спасов.

Всички участници в обединението „Анти 40%“ са единодушни, че Националната енергийна стратегия трябва да е обоснована технически, технологично и икономически и да обхваща период не по-малък от 40 години.

„Период по-малък от 40 години за мен е неприемлив, защото за да се гарантира националната енергийна независимост и сигурността на доставките на качествена електрическа енергия на достъпни цени, са необходими колосални инвестиции, които няма как да се реализират бързо. Много дружества, сред които и ТЕЦ Бобов Дол вече започнахме енергийната трансформация, но пътят ще бъде скъп и дълъг.“ каза инж. Любомир Спасов.

Най-голямото начинание на дружеството е строителството на мащабен по размери фотоволтаичен парк, а на следващ етап производство и на зелен водород. Един от големите проекти на ТЕЦ Бобов Дол е частично преминаване към производство на енергия от природен газ. В ход са и редица по-малки проекти за енергийната трансформация на предприятието.