Инициативен комитет начело с Ваня Белчинска застава срещу включване на ВиК-Паничище във ВиК асоциацията

Инициативен комитет, избран на събрание, ще изготви становище срещу ВиК асоциацията.

Инициативен комитет ще изготви и внесе в законовия срок становище, с което да бъдат защитени интересите на гражданите на община Сапарева баня, обявили се срещу включването на “ВиК-Паничище” ЕООД в Асоциацията по ВиК-Кюстендил. Това е решено на провелото се събрание срещу проектозакона за

водоснабдяването и канализацията, публикуван на сайта на МРРБ за обществени консултации. Събранието е инициирано от жители на планинската община и на него присъстваха над 50 души. За председател на Инициативния комитет е избрана Ваня Белчинска.  В комитета са още Йордан Попов, Валентина Тодорова, Калина Ангелова и Ивона Лазарова.

Както писахме, текстове в законопроекта за водоснабдяването и канализацията предвиждат прехвърляне на общинското “ВиК Паничище” ЕООД към Асоциацията по ВиК. В Сапарева баня са категорично против това. Прехвърлянето ще доведе до поскъпване на цената на водата и влошаване на ВиК услугите, заявяват в планинската община. Срещу проектозакона в Сапарева баня и всички села – Сапарево, Ресилово и Овчарци, се събира подписка.

„Законът за водоснабдяването и канализацията, в който се предвиждат текстове за прехвърляне на “ВиК Паничище” ЕООД към Асоциация по ВиК – гр. Кюстендил, събуди недоволството на всички жители на общината. Реакциите бяха засилени още повече от факта, че държавата тихомълком се опитва да принуди опълчилите се срещу това със закон. Всеобщото мнение се вижда и във всички публикации в социалните мрежи. Проведох разговори с председателя на Общинския съвет и част от общинските съветници: всички сме категорични, че подобно безумие е в наш ущърб и трябва да се противопоставим категорично. За да бъде законово обосновано това, е необходимо да се създаде легитимна структура, тоест Инициативен комитет, който да представлява интересите на жителите на община Сапарева баня”, казва Ваня Белчинска.

Припомняме още, че във връзка с проекта на новия закон на 23 ноември в курорта ще се проведе и извънредно заседание на Общинския съвет, който също да излезе със свое становище по темата.

Юлияна КОЛЧАКОВА