Инициативният комитет не приема и новото предложение за поскъпване на такса „смет” в Благоевград

 

Общественият интерес не е защитен, категорични са от комитета

Новото предложение на кмета Илко Стоянов относно увеличението на такса „смет” от 1,1 промила на 2,1 промила за жилищните имоти в Благоевград не променя по същество предишното решение на Общинския съвет от 17.12.2021 г. Това се казва в становище на Инициативния комитет, който поведе борба срещу драстичното повишаване на таксата. Позицията на комитета бе представена на пресконференция пред журналисти.
„Считаме, че да се увеличи таксата 2 пъти, вместо близо 3 пъти, не е съобразяване с обществените интереси, както се изтъква в новите изказвания на кмета Стоянов. Съобразяване с обществените интереси би било определянето на такса „смет” да става, както недвусмислено в Закона за местните данъци и такси е посочена философията на закона – таксата да се определя според количеството генерирани отпадъци, а не според данъчната оценка, което се явява като втори данък за имота и не е съобразено, както е справедливо, „замърсителят да плаща според генерираните отпадъци”. Тази такса трябва да се заплаща за услугата, която всеки един гражданин получава и да отговаря на принципите за справедливост и социална поносимост при определянето й, както е определено в закона.
Отново изказваме нашето мнение, че нито взетото решение на заседание на Общинския съвет от 17.12.2021 г., нито сегашното предложение не са подкрепени с обосновани мотиви и не са подложени на публично обществено обсъждане. При направени проучвания и взети данни от Националния статистически институт за община Благоевград е видно, че за 5 години за периода от 2015 – 2019 г. (докогато са качени данните) битовите отпадъци като количество в тонове са намалели от 35 на 25 тона, което е намаление с около 30%. Видно е също, че в община Благоевград разделното събиране и рециклираните отпадъци са много малък процент в сравнение с много други общини”, посочват от Инициативния комитет.
Оттам припомнят, че тези данни пораждат отново въпроси, на които жителите на Благоевград искат да получат обосновани с цифри и факти отговори. А именно: “след като намалява количеството генерирани отпадъци с близо 30%, това не означава ли, че и разходите за сметосъбиране, сметоизвозване и други разходи, свързани с третирането на отпадъците, също е редно да са намалели; защо не се направи задълбочен анализ с конкретни цифри за всеки елемент, който формира себестойността на услугата, и се прецени кои разходи биха могли да се прецизират и намалят; дали увеличената такса „смет” два пъти ще подобри 2 пъти качеството на услугата; защо община Благоевград не инициира и организира широко обществено обсъждане по този въпрос; защо община Благоевград не приложи на практика справедливо определяне на такса „смет” “Всеки да заплаща такса според количеството генерирани отпадъци”?”, твърдят от комитета.
„В България вече има общини, които успешно от няколко години прилагат като основа за определяне на такса „смет” методика, различна от данъчна оценка – община Баните, Смолянско, е пример за това и може да се ползва техният опит. А защо да не се ползва и опит на някои общини извън пределите на страната?
Българската стопанска камара от няколко години също работи усилено за промяна на порочната практика за определяне на такса „смет” на база данъчна оценка и с помощта на експерти са разработили методики, които могат да се приложат в община Благоевград”, допълват противопоставящите се на поскъпването.
От Инициативния комитет отново заявяват, че искат широко обществено обсъждане. Предлагат на предстоящото на 20 януари заседание общинските съветници да анализират подробно всички възможности да се определя таксата „смет” по справедлива методика, различна от данъчната оценка. Призовават също местният парламент да отложи на този етап каквото и да е увеличение на промилите за такса „смет”, отчитайки задълбочаващата се икономическа криза, постоянно нарастващата инфлация, пандемията, водещи до тежка социална криза и борба за физическо оцеляване на всеки човек.

От комитета призовават още областният управител да упражни правомощията си и да защити интересите на жителите на Благоевград, като обжалва решението на Общинския съвет от 17.12.2021 г. за промяната на такса „смет” пред Административен съд-Благоевград поради незаконосъобразност.
Както писахме, предложението на градоначалника и последвалото решение на общинските съветници относно предвижданото от 1 януари тази година поскъпване на таксата доведе до недоволство в Благоевград. В тази връзка бе създаден Инициативен комитет с председател Емил Грозданов, който твърдо застава срещу увеличаването на налога.