Зам.-министър Захари Христов: Няма да коментирам защо в продължение на година не са взети мерки тук

 

Работна група в понеделник ще решава дали може да бъде пуснато движението по нови 6 км. от АМ „Струма“ край Благоевград, включително и през едната тръба на тунел „Железница“.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Иво Иванов инспектираха автомагистрала „Струма“в района на тунел „Железница“ и свлачищата около него.

„Проверката показва, че има вариант да направим временна организация и да пуснем движението по едното платно по АМ „Струма“, което да премине през едната тръба на тунел „Железница“, каза Захари Христов.

Той допълни, че в понеделник е насрочена работна група, която има две седмици срок да излезе с решение дали ще се нужни допълнителни мерки, защото в района има проблемно свлачище.

„В понеделник насрочваме работна група, която до две седмици трябва да излезе с решение дали ще са нужни допълнителни мерки. Тук има едно проблемно свлачище. Самата работа, като строителство, строителите ме увериха, че в срок след излизане на решението на комисията около два месеца ще могат да приключат с пътните работи”, каза Захари Христов, зам.-министър на регионалното развитие.

Затова трябва да сме наясно дали ще са необходими допълнително мерки по обезопасяването, допълни Христов. В срок от около 2 месеца тръбата в посока Гърция и участъкът от автомагистралата преди и след нея, ще бъде готова за експлоатация. Дължината на участъка е 6 км. Няма място за притеснение и няма да коментирам защо в продължение на година не са взети мерки тук“, каза Христов.
По лявата тръба, или в посока Симитли-Благоевград все още има довършителни работи.

“Тунел „Железница“ е най-доброто съоръжение, правено досега”, заяви заместник-министърът.
По отношение на свлачищата има изготвен идеен проект и се работи по тяхното укрепване. Ще се проведе процедура по обществена поръчка по ЗОП, уточни председателят на УС на АПИ – Иво Иванов.  Ще бъде пуснато платното двупосочно до края на ЛОТ 3.1., който свършва при Симитли, каза Иван Кунев, директор на Областно пътно управление-Благоевград.
След инспекцията на двете свлачище-преди и след тунелите, инспекцията продължи в новопостроения и най-дълъг шосеен тунел в България, с дължина 2 километра.