Интензивен е трафикът на границата с Гърция

Интензивен е трафикът на границата с Гърция. Това съобщиха от Главна дирекция “Гранична полиция”. На границата с Гърция трафикът е интензивен на ГКПП “Кулата” на изход и вход за товарни автомобили. Възстановено е от гръцките гранични власти пропускането на всички превозни средства през ГКПП „Ексохи“, съпределен на българския пункт „Илинден“. През ГКПП „Маказа“/ „Нимфея“ се пропускат автомобили до 3,5 тона.
Всички влизащи в Гърция пътници трябва да имат предварително попълнен формуляр и получен QR код. Българскитe граждани, пътуващи с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция или сертификат за ваксинация срещу Covid-19, направена преди не по-малко от 14 дни.
Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген от 30 до 180 дни от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.
Гражданите, пристигащи от т. нар. зелени държави (по скалата на ЕС в тази група влиза Република България), ще могат да влизат и с отрицателен бърз антигенен тест, не по-стар от 48 часа, може и на хартиен носител. Тези изисквания важат и за деца, навършили 12 години.
Представители на гръцките медицински власти извършват избирателно бързи тестове на влизащи в Гърция.