Интензивните легла в Германия се изчерпват: ще трябва ли лекарите да избират кого да лекуват?

Заради ръста в случаите на Ковид-19 във все повече болници в Германия интензивните легла се изчерпват, липсва и персонал. Ще трябва ли лекарите да избират кого да лекуват?Редица болници и клиники в Германия са близо до изчерпване на своя капацитет: заради вълната от новозаразени с Ковид-19 леглата в интензивните отделения стават все по-малко, липсва и персонал за тяхното обслужване. Това сочат обобщените данни на Германското сдружение на лекарите от спешната и интензивна медицина.
Съвсем скоро двама пациенти може да се “конкурират” за едно място
Свободни интензивни легла в Германия все още има, но не и в особено засегнати от пандемията провинции като Саксония, Тюрингия и Бавария. Председателят на Лекарската камара в Саксония Ерик Бодендик дори предупреждава, че в тази провинция съвсем скоро по двама пациенти в тежко състояние ще “се конкурират” за едно легло в интензивното отделение. В такава ситуация лекарите са изправени пред ужасяващото решение за така наречения “триаж”: да лекуват онзи от двамата пациенти, който има по-добри шансове за оцеляване. Неваксинираните пациенти в това отношение са с по-лоша перспектива от ваксинираните.
В хода на пандемията досега в Германия не се е стигало до ситуация на триаж. По принцип в страната всички пациенти са еднакво ценни от гледна точка на лекарите. Всеки човек, който има нужда от болнично лечение, бива хоспитализиран. В извънредни случаи обаче – например след природни бедствия или по време на пандемия като сегашната – капацитетите от болнични легла може да са изчерпани, така че лекарите са поставени под ужасяващата принуда да избират кой пациент има по-добри шансове да оживее.

“Мекият триаж” вече е факт

В момента германски лекари твърдят, че не успяват да приемат в интензивното отделение пристигащите спешни случаи, понеже неваксинирани, които са болни от Ковид-19, заемат прекалено голям процент от интензивните легла. “Дори и днес вече изпадаме в ситуацията на така наречения “мек триаж”: Линейката разкарва цял час пациент със сърдечен инфаркт, докато в някоя болница наблизо се намери свободно интензивно легло”, разказва Михаел Халек, директор на Клиниката по вътрешни болести към Кьолнския университет.
Неговият колега Щефан Клуге, директор на Клиниката по интензивна медицина към Хамбургския университет, също говори за “прикрит триаж”: болниците невинаги са в състояние да приемат пациенти с удар или с остра левкемия. “Точно това се случва днес”, казва лекарят. “Ужасно трудно е да се вземе решение кои операции да отложим и кои са с предимство. При това говоря за спешни операции, когато съществува опасност от спукване на кръвоносен съд”, обяснява д-р Клуге.

По какви критерии се избира кой да бъде лекуван?

В Германия няма закон, според който лекарите решават как да действат в ситуация на триаж. Едва през март 2020 година, именно заради пандемията, съсловните лекарски организации издадоха наръчник с препоръки как да се действа, когато по време на пандемията от коронавирус се налага триаж. С този наръчник съсловните организации искат да облекчат взимането на решение и по възможност да въведат единни етически стандарти.
Когато се наложи да избират кого да лекуват, лекарите трябва да преценяват единствено от гледна точка на клиничната перспектива на отделния пациент. Решаващи в случая са общото здравословно състояние, сериозността на конкретното остро заболяване, равнището на кислорода в кръвта, както и вече налични заболявания като напреднала бъбречна недостатъчност, раково заболяване в напреднал стадий, чернодробни увреждания или сърдечна недостатъчност. Изрично се посочва, че в Германия роля не играят такива критерии като възраст, пол, националност, социално положение, вид здравна осигуровка, инвалидност или заболявания, които нямат оношение – например деменция.
Драматичното решение по въпроса “живот или смърт” се взима колективно от няколко души. По възможност оценката би трябвало да направят двама лекари с опит в интензивната медицина, съответният медицински персонал и други специалисти, които заедно решават кой пациент на каква терапия да бъде подложен.
В едно и също здравно заведение всички интензивни пациенти се третират еднакво, независимо в кое отделение се намират – в спешното, в интензивното или в общото. Решението за приоритетното лечение се взима независимо от вида на заболяването, тоест – пациентите с Ковид-19 нямат предимство пред други пациенти, които например страдат от рак или са получили инсулт. По въпроса дали един ваксиниран пациент с ковид да получи предимство при лечението пред неваксиниран пациент с ковид, решението също се взима от лекарите единствено и само в съответствие с изброените критерии./Дойче веле