Инфарктно! Михайлов запази поста си в БФС с 11 гласа преднина, Бербатов: Отиваме на съд

Борислав Михайлов е новият стар президент на БФС. Това стана ясно, след като бе обявено гласуването от вота на делегатите по време на конгреса. Михайлов печели битката само с 11 гласа повече от тези на прекия му конкурент за поста Димитър Бербатов от Благоевград. За победителя са гласували 241 делегати, за Бербатов – 230 делегати, а за Христо Порточанов – 8 делегати. Бюлетината на един от 480-те гласували делегати е невалидна, а трима от присъствалите в залата не са гласували. Така Михайлов печели над 50% от гласовете още на първия тур, което автоматично го прави президент на съюза. Ако бе събрал един глас по-малко, щеше да се стигне до втори тур и балотаж между него и Бербатов.

Снимки: БГНЕС, Георги Димитров

Шестима бяха кандидатите за президентския пост на Българския футболен съюз. Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Христо Христов, Георги Захариев и Ивайло Дражев. Трима от тях – Христов, Дражев и Захариев, обаче се отказаха преди гласуването. Ивайло Дражев бе първият, който вдигна завесата пред това какво се случва по време на гласуването на конгреса. Вотът отново бе скрит за медиите, но Дражев излезе от залата и говори пред журналистите. Той заяви, че БФС манипулира вота чрез избора на делегатите от клубовете и това е обичайна практика през последните 20 години. “Казах на делегатите от УЕФА и ФИФА къде е манипулиран конгресът. Джани Инфантино знае от 2005 година къде манипулират. Те го манипулират в избора на делегати. Комисиите са изцяло от Североизточна България. В момента в залата няма повече от 350 клуба. Следващата седмица ще подготвя документи за обжалване на конгреса. Нека в Изпълнителния комитет попаднат всички, а не да се управлява от един човек. Ситуацията е следната – ако има днес конгрес и валиден избор, би трябвало да има конгрес и през март. Правен спор и той ще се решава от фирмено отделение на Софийския градски съд”, заяви той.

Бербатов Точно 508 клуба от професионалния и от аматьорския футбол у нас имат право да дадат своите гласове, но делегатите на конгреса бяха 483-ма.
Веднага след обявяването на резултатите от избора новият стар президент на БФС Борислав Михайлов сподели:

“Пред погледа на цяла България, представителите на УЕФА и ФИФА, които казаха, че не са виждали по-прозрачен конгрес, още веднъж се доказа, че ръководството на БФС никога не е подценявало и манипулирало демократичния избор. Благодаря за оказаното доверие. След доста целенасочена и тежка кампания на част от залата стигнахте до вашия избор. Промяна ще има, вие сами ще се уверите. Искам още веднъж да благодаря за това, че ме подкрепихте, и за начина, по който се организира конгресът. Ще работя с цялото си сърце през следващите 4 години за вас”.

По време на извънредния конгрес на БФС бе гласувано прекратяване мандата на президента Борислав Михайлов и Изпълкома. Това означава, че спечелилият получава 4-годишен мандат, изтичащ на 12 октомври 2025 година. При евентуален редовен конгрес през м. март 2022 година няма да има избор на нов президент. Може да има обжалване от страна на неуспелите кандидати, но това не променя картината по никакъв начин.

Групата делегати от клубове от територията на община Петрич споделиха: “Организацията на конгреса беше на много добро равнище. Имаше дебати в добър тон. На всеки кандидат се даде възможност да говори в продължение на 10 минути. Разрешено беше от всички кандидати да има по едно доверено лице при преброяване на бюлетините. Битката за президентското място беше доста оспорвана. Надяваме се това, което каза новият стар президент на БФС Борислав Михайлов, да се почувства в положителен аспект и в клубовете от община Петрич”.

Димитър Бербатов се надяваше на революция, която да оглави. Кампанията на 40-годишната мегазвезда и реализатор №1 на националния отбор бе дълга, мащабна и с обиколка на клубовете в цялата страна. Екипът на Бербатов подозираше нечестна битка и със сигурност ще обжалва. Това бе най-драматичната и трудна победа на Михайлов в петите избори, в които участва и печели.

Какво се случи в драматичния ден за българския футбол?

Конгресът започна в 10 часа в НДК, като кандидатите за поста бяха шестима – Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев. Последните двама от тях се оттеглиха преди началото на гласуването, което стартира около 13 часа.

Още при влизането делегати, кандидати и репортери бяха посрещнати от агитка с плакати в подкрепа на Бербатов и против настоящото ръководство. Имаше и камери на британския тв гигант Sky Sports, съчетаващи любопитен репортаж от изборите за шеф на футбола ни. В залата настанаха няколко скандала в хода на конгреса. Първо предложение от делегати да има наблюдатели от всеки кандидатпрезидентски щаб в изборната комисия бе отхвърлено с близък брой гласове (около 190-180 при доста въздържали се). После имаше спор и за това застъпници на претендентите да следят за изборния процес и преброяването на вотовете. Там спечели опозицията, като Бербатов лично се качи на сцената и поиска това. Кандидатът Дражев, който участва на третата си битка за БФС, директно посочи политическа намеса във футболните дела, като посочи Красен Кралев като човек, който подпомага екипа на Бербатов.

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов излезе на сцената в зала 1 на НДК, където честити победата на Борислав Михайлов, а след това се поинтересува защо от общо 483 клуба в изборите за президентското кресло са гласували 480.

След това обаче благоевградчанинът беше навикан и освиркан и слезе от сцената.

“Честитя победата! Нямам какво да кажа, всичко беше както трябва. Само искам да попитам защо от 483 клуба гласуваха 480? Какво се случи с тези трима делегати? Дано всичко е според правилата на ФИФА и УЕФА”, заяви Бербо. Екипът на Димитър Бербатов иска балотаж. Причината е Уставът на БФС, който казва, че “кандидатът печели при мнозинство на присъстващите клубове”. “Разочарован съм, че 20 клуба от Благоевградския регион не бяха допуснати. Оспорваме нарушения. Печели се с мнозинство от присъстващите клубове, а са регистрирани 483 клуба. Изрично е написано в устава. Попитахме защо няма балотаж, но нищо не ми отговориха. Не разбрахме от водещия на цялата шоупрограма”. Според Бербатов ръководството на БФС брои мнозинството според гласувалите, а не според регистрираните делегати.

“Има стенограма, самият водещ каза, че за да победи кандидатът, му трябват 242 гласа. Ще си търсим правата в съда, не искаме да изглеждаме като хора, които не могат да приемат загубата. В устава пише, че става дума за присъстващите – 483-ма души. 20 клуба от Благоевградска област не са допуснати, те можеха да наклонят везните в една или друга полза”.
“Ние сме морални победители, направихме каквото зависи от нас. Продължаваме да се борим. Отивайки към съда, следваме устава, си мисля, че март трябва да има нов конгрес. На журналистите пак не се даде да гледат, да слушат, ставаха нещата пред фейсбук. Хората от УЕФА и ФИФА наблюдаваха, не мога да се оплача от тях. Говорихме на сцената, имаше подвиквания, искайте стенограмата, така е записано – 242 гласа трябват за победа. Ние сме си промяната, под една или друга форма сме във футбола, пак ще се обърнем към съда, щом трябва. Няма да се отказваме. Извъртяха правилата в друга посока. Не се взеха накрая гласовете, както трябваше. Осемте гласа за Порточанов не трябва да ги взимаме за смешка, тези клубове са гласували за него. Заслужава уважение. Клубовете, които гласуваха за мен, също заслужаваме уважение. Но битката продължава. Ще чуете сега новия Изпълком. Съдебните битки са тежки, но време имам – млад съм, здрав съм. Ако бяха спечелили прозрачно и чисто”, заяви Бербатов.