Информационна табела в Рила струва близо 1500 лв.

Проектът за рехабилитация на пътеките в парк “Рила”, предизвикали скандал с изпълнението на дейностите и качването на багер при Езерата, струва 2 535 644 лв. Най-сериозното перо в договора е изграждането и маркирането на пътеките, като за един метър цената е 219 лв. без ДДС. При 8570 метра това прави 1 880 172 лв. Доста скъпи според ценовата оферта са и информационните табели. За една информационна табела, размер 80 на 60 см, предложената цена от изпълнителя е 1491 лв., или за 22 табели – 32 813 лв. За сравнение – направата и монтажът на едно дървено мостче с размер 4 метра на 1,8 м ще струва близо три пъти по-малко – 460 лв. на бройка. Това става ясно от договора между парка и фирмата изпълнител “Юнайтид пропърти груп”.

Цената включва изготвянето на идеен проект за рехабилитация на туристическата пътека по маршрут горна лифтова станция – х. “Рилски езера” – Сухия чал – ез. Бъбрека, ез. Сълзата – ез. Бъбрека – ез. Близнака – Трилистник – ез. Рибно, от всички страни – източен и западен бряг – ез. Долно – х. “Рилски езера” и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. “Рилски езера”, както и самите строителни дейности.

Това не е единственият крупен договор на фирмата с Национален парк “Рила”. “Юнайтед пропърти груп” спечели и трите обособени позиции за дейностите по рехабилитация в парка, изпълнявани по Оперативна програма “Околна среда”, като подписа още два договора с парка, посочва “Дневник”. Фирмата взе 4 198 416 млн. лв. без ДДС за проектиране и СМР на рехабилитация на туристическа пътека и съществуващ път в ПУ “Белица” и ПУ “Якоруда” – пътеката от м. Семково (границата на защитената зона) до м. Поленица; пътя от м. Полени, както и 29 781 лв. за изпълнение на дейностите „Рехабилитация на туристическа пътека в участък от х. „Скакавица“ до х. „Ловна“. Справка във фирмените регистри показва, че “Юнайтед пропърти груп” се управлява от Йордан Илиев, а едноличен собственик е роденият през 1998 г. Христо Янков. Преди време фирмата взе крупен договор от НКЖИ от 9 млн. лв. за доставка на релси и е свързана с бившия депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев. Йордан Илиев е брат на Илия, а собственикът на дружеството – Христо, му е племенник.

Вчера министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила”, II фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му, съобщиха от МОСВ.

На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място. Очаква се на изпълнителя да бъде наложена глоба заради вкарването на тежка техника на над 2000 метра надморска височина. Окръжна прокуратура – Кюстендил също обяви, че се е самосезирала по повод публикации в медии относно наличие на строителната техника на територията на Седемте рилски езера в близост до езерото Бъбрека./ clubz.bg