Иран заплаши да спре износа на петрол от Персийския залив

Президентът на Иран Хасан Рохани зае предизвикателна позиция срещу санкциите на САЩ, подновявайки заплахата си за прекъсване международните продажби на петрол от Персийския залив, съобщава “Франс прес”.

“Америка трябва да знае… тя не е в състояние да предотврати износа на ирански петрол”, настоя Рохани по време демонстрация в провинция Семнан, излъчвана на живо по телевизията.

“Ако някога се опита да го направи… никакъв петрол няма да се изнася от Персийския залив”, предупреди той.

От 1980-те години насам Иран многократно е заявявал, че ще блокира Персийския залив в отговор на международния натиск, но никога не е изпълнявал тази заплаха.

Вашингтон отново наложи санкции, включително и петролно ембарго, след като през май се оттегли от историческото ядрено споразумение от 2015 г. между Техеран и големите световни сили. Той се зарече да намали продажбите на петрол от Иран до нула, но предостави временно освобождаване от санкциите на осем страни.

Рохани последно заплаши да затвори Персийския залив през юли, когато предупреди, че САЩ “не трябва да си играят с опашката на лъва”.

Иранският държавен глава омаловажи икономическото въздействие на санкциите, обвинявайки медиите, че преувеличават проблемите на страната.

“Никаква хиперинфлация, никаква огромна безработица няма да ни заплашва. Хората трябва да спрат да казват такива неща във вестниците”, настоя той пред тълпата.

Последната информация за инфлацията от централната банка на Иран показва, че цените на хранителните стоки през октомври са се повишили с 56 на сто на годишна база.

Рохани призна, че има “някои проблеми”, но каза, че ще им бъде обърнато внимание в новия бюджетен план, който ще бъде представен на 16 декември.

Той заяви, че правителството ще поддържа субсидии за основни стоки и ще увеличи заплатите в публичния сектор и пенсиите с 20%.