Искове за 40 000 лева заведоха срещу прокурорския син от Перник

Адвокатът на Васил Михайлов: Не казвам, че е жертва, но казвам, че е бил провокиран

 

Само един от пострадалите се яви в съда

 

Прокурорският син от Перник Васил Михайлов, който е подсъдим по осем обвинения – закана за убийство, три средни и две леки телесни повреди, както и две хулиганства, е склонен на споразумение с прокуратурата. Това стана ясно по време на разпоредителното заседание, което тръгна в Софийския районен съд във вторник.

От думите на адвоката на Михайлов – Велин Велинов, стана ясно, че на по-късен етап не е изключено защитниците да потърсят споразумение с прокуратурата. Велинов поиска делото да бъде върнато на държавното обвинение, защото материалите не им били предявени след мярката за неотклонение “задържане под стража”. Според адвоката това нарушение би било пречка, ако той и клиентът му решат да търсят възможност да постигнат споразумение с държавното обвинение. Защитата поиска и по-лека мярка за клиента си, който от няколко месеца се намира в ареста. Съдът обаче отказа изменение на мярката.

Както според прокурор Георги Иванов, така и според тричленния съдебен състав по делото няма нарушения, които да бъдат пречка процесът да започне по същество. Съдът насрочи следващото заседание за 7 април, като това определение може да се обжалва.

Прокурор Иванов посочи, че на Михайлов и защитниците му е била предоставена възможност да се запознаят с всички материали по разследването, но те са отказали да се възползват от това свое право. Според него непредявяването на материалите не е съществено процесуално нарушение, за което има и практика на Върховния съд. Като уточни, че щом делото е в съдебна фаза, защитниците могат да се запознаят с материалите по него във всеки един момент.

Пред съда Васил Михайлов каза, че се съгласява с всичко, казано от адвоката му, помоли за по-лека мярка и уточни, че не е нарушил домашния си арест, който му беше наложен преди време. “Няма как да наруша нещо, което не съм почнал да изпълнявам”, посочи той. Михайлов добави, че преди да влезе в дома си и да започне домашният му арест, не знаел, че не може да отиде до съседния тротоар.

“На този етап не мислим изобщо за споразумение. Има възможност да водим разговор, но не одобряваме това, че се говори за хулигански подбуди, за да се повдига обвинение за тежко престъпление, което предвижда от две до десет години затвор. При това положение сме ограничени в разговора, който бихме могли да водим за размера на наказанието при споразумение”, коментира пред журналисти адвокат Велинов.

Прокурор Георги Иванов пък заяви пред медиите, че според него не е вариант от обвинението да отпаднат тежките квалификации. Той обясни, че споразумението изисква освен съгласието на подсъдимия и прокурора, така и на частните обвинители, като накрая бъде одобрено от съда. “Споразумението има своите предимства, по този начин всички пострадали ще получат изключително бързо правосъдие, ще бъдат спестени огромни разходи за държава. Аз, евентуално, бих се съгласил на споразумение, но зависи от параметрите му, такова обаче не е обсъждано към момента”, каза Иванов.

По делото има 11 пострадали, като трима поискаха от съда да бъдат конституирани като граждански ищци. Два от исковете са за 10 хиляди лева, а един – за 20 хиляди лева. Съдът обаче отказа да допусне исковете, за да не се утежнява процесът, но конституира ищците като частни обвинители. От деветима свидетели в съда се яви само един – 20-годишният Кевин Каров, който каза, че няма претенции към Михайлов. Каров се води и пострадал по едно от престъпленията в обвинителния акт.

По думите на адвокат Велинов инцидентите с Михайлов, по отношение на тримата пострадали, конституирани като страни по делото, са били провокирани от тях и са се случили заради “лични търкания”. “Не казвам, че е жертва, но казвам, че е бил провокиран и е имало лични мотиви”, добави още адвокатът.

В своето заседание съдебният състава реши още, че е необходим резервен съдия, който да присъства на следващото заседание, съобщи Dir.